Джонсън не убеди депутатите да се свикат предсрочни избори

Британският премиер планира да внесе законодателни промени, за да уреди провеждането на изборите

Джонсън не убеди депутатите да се свикат предсрочни избори

Снимка: БТА

Британските депутати отхвърлиха предложението на премиера Борис Джонсън за предсрочни избори на 12 декември. Джонсън не успя да си осигури необходимите му 2/3 от гласовете на народните представители, за да мине предложението му.

299 депутати гласуваха „За“, 70 „против“, а депутатите от основната опозиционна Лейбъристка партия гласуваха с "Въздържал се", пише Independent.

Веднага след гласуването премиерът заяви, че парламентът е станал „нефункционален“. Сега се очаква Джонсън да внесе промени в изборното законодателство на Великобритания, които да позволят избори през декември. Очаква се депутатите да започнат обсъжданията по въпросните изменения още утре, ако Джонсън ги внесе. След промените за свикването на предсрочни парламентарни избори ще е необходимо обикновено парламентарно мнозинство, а не квалифицирано (обикновено 2/3 от гласуващите).

„Премиерът загуби още един вот в парламента. Този последен опит да наложи лошия си законопроект за Brexit чрез парламента се провали, защото този парламент просто не му вярва", заяви веднага след гласуването лидерът на британската партия „Либерални демократи“ Джо Суинсън. "Либералдемократите са най-силната партия и ще продължат да водят кампания за спиране на Brexit, както през последните три години", добави той.
Коментари: 0