Депутатите приеха окончателно законови промени, свързани с КТБ

По време на обсъжданията преди гласуването от БСП обявиха, че не подкрепят законопроекта

Депутатите приеха окончателно законови промени, свързани с КТБ

Снимка: Economic.bg

752 ~ 2 мин. четене

Парламентът прие на второ четене предложените от ДПС промени в Закона за банковата несъстоятелност, представени след фалита на КТБ.

В мотивите към законопроекта е записано, че той цели да се осигурят ефективни механизми за попълване на масата на несъстоятелността на фалиралата банка, както и да се противодейства на схеми за вторичното разграбване на активите, закупени пряко или непряко с пари с такъв произход.

Промените включват забрана за квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност. Въвежда се и относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банка.

Законопроектът предвижда също да се обявят за нищожни на всички заличавания на учредени обезпечения, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор до започване на осребряването нейното имущество. Ще се обявят за недействителни сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции от длъжници на банка след поставянето ѝ под специален надзор.

По време на обсъжданията преди гласуването от БСП обявиха, че не подкрепят законопроекта. „Мотивите, които ни се предлагат от вносителите, са отново да се прехвърлят проблемите от болната на здравата глава”, посочи народният представител Тодор Байчев. „Нямаме никакви основания да подкрепим направените промени”, допълни той.

Хамид Хамид от ДПС, който е сред вносителите на законопроекта, отговори, че предложените промени са изцяло в обществен интерес и призова народните представители внимателно да се запознаят със законопроекта. „Не знам от какви лични интереси вчера и днес толкова яростно защитавате едни и същи тези, като са на един крадец, който се крие в Белград”, заяви Хамид.

Подкрепи Economic.bg