Депутатите занижиха изискванията към експертите в КЕВР

Новите изисквания за членовете на регулатора бяха приети на второ четене днес

Депутатите занижиха изискванията към експертите в КЕВР

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Депутатите окончателно занижиха изискванията към членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), включително и към нейния председател.

Енергийните експерти на регулатора вече ще е достатъчно, вместо 7 години стаж в енергетиката, да имат само 5. Ново изискване за председателя е да има не само стаж в сектор енергетика и води, а и да е бил на ръководна позиция. Това предложение беше внесено от председателя на енергийната комисия Валентин Николов между първо и второ на Закона за енергетиката и прието днес. 

Срещу занижените изисквания към експертите се обявиха от БСП. Според Таско Ерменков този професионален опит няма да е достатъчен за важно звено като КЕВР. „Остава привкус, че го правим за определен човек“, заяви той.

Николов обаче не е съгласен с критиките му и коментира, че „не е задължително целият КЕВР да бъде в предпенсионна възраст“. По думите му така повече специалисти ще могат да попаднат в полезрение.

В петък ще бъдат приети и правила, по които ще бъде избран нов състав на регулатора, тъй като мандатът на сегашния вече е изтекъл, но председателят на Комисията има право на още един.

Коментари: 0