Десет от най-древните храмове по света

Те са внушителни като мащаб и архитектура, но и забулени в мистерия

Десет от най-древните храмове по света

Снимка: Wikipedia, Pixabay

От сградите, строени през най-ранните години на цивилизацията, много от най-зрелищните са древните храмове. Предвид важността на религията в древните цивилизации, не е изненадващо, че тези духовни места са построени с помощта на най-новите за времето си архитектурни нововъведения и са внушителни по мащаб.

Много от тези здания все още са забулени в мистерия и се знае малко за миналата им употреба и създатели, докато други са добре документирани и са изследвани векове наред.

За щастие за любителите на архитектурата и историята, някои от най-старите храмове по света могат всъщност да бъдат посетени и днес.

Вижте 10 от най-древните храмове по света, представени от Architectural Digest.

1. Храмът на Хатшепсут


Една от атракциите на западното крайбрежие на Египет е храмът Хатшепсут, строен около 1470 г. пр.н.е. Той е истински архитектурен шедьовър, построен в Деир ел-Бахри („Северен манастир”) – комплекс от древноегипетски гробници, разположен в близост до Луксор.


Мистиката на храма на Хатшепсут до голяма степен е свързан със загадъчността на самата фараонка. Тя, като дъщеря на Тутмос I, е омъжена за своя полубрат и наследник на трона. След смъртта на съпруга й, тя узурпира трона и се провъзгласява за фараон, пренебрегвайки доведения си син Тутмос III.

През XIX век при археологически разкопки храмът е открит и е представлявал руини, а днешният си вид дължи на полско-английски екип, извършил реконструкцията му.

2. Храмът на Амада


Той се намира край Асуан и е построен между 18-ата и 19-ата династия, т.е. в годините между 1550-1189 пр. н.е.

Първоначално храмът е бил построен на източния бряг на река Нил, но с цел да бъде защитен от наводнения е бил преместен в близост до езерото Насър. Храмът на Амада е най-старият храм в Нубия и се отличава с добре запазения си релеф. На него са изобразени надписи, описващи военните постижения на фараоните, които са го построили – Тутмос III и синът му Аменхотеп II.

3. Гьобекли Тепе


Гьобекли тепе е археологически комплекс от неолитната епоха и е най-древният мегалит в света. Възрастта му е поне 12000 години, не по-малко от IX хилядолетие до новата ера. Градежът има кръгла форма (концентрични окръжности, броят на които достига до 20) с релефи на каменните колони, предствляващи обикновено някакви животни.

Гьобекли тепе е известен на археолозите още от началото на 60-те години на миналия век, но не се знае истинската му значимост. Предполага се, че обектът под хълма е византийско гробище. Едва след като през 1994 г. местен овчар разкопава една от колоните и открива релеф на странно животно, започват разкопки от организирани от Немския археологически институт, в сътрудничество с музея в Шанлъурфа, Турция. Скоро става ясно, че се касае за находки от каменния век. Досега са разкопани само 5% от целия комплекс. Немският археолог Клаус Шмид предполага, че Гьобекли тепе представлява древно култово съоръжение. Изграждането му започва още през мезолита и продължава няколко хилядолетия. След края на VIII хил. пр.н.е. е бил зарит и изоставен.

4. Храмът в Луксор


Храмът в Луксор е голям древноегипетски храмов комплекс, намиращ се на източния бряг на река Нил. Посветен е на бог Амон и представлява най-силно въплъщение на архитектурните особености на Новото царство (XVI—XI век пр.н.е.) Отличава се с грандиозен замисъл, монументалност и голямо количество колони.

5. Подземният храм Хал Сафлиени


Невероятният хипогей Хал Сафлиени, който и до днес предизвиква спорове сред специалистите за своето възникване, е една от най-загадъчните забележителности в град Паола, Малта.

Според някои оценки на археолози почти 6000-годишният храм на три нива е по-стар от Стоунхендж в Англия и от самите египетски пирамиди с повече от хиляда години. Хипогеят Хал Сафлиени е кръстен на улицата, където е открит в началото на миналия век.

„Хипогей“ в превод от латински означава „подземно жилище“. Много експерти твърдят, че малтийският хипогей е построен като огромен подземен храм на рождението и смъртта със заплетена система от лабиринти, зали и капани.

Впоследствие той бил превърнат в некропол – в него са намерени останките на повече от 7000 души. Историци настояват Хал Сафлиени да бъде признат за осмото чудо на света. Обектът е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

6. Стоунхендж


Стоунхендж е най-известният мегалитен паметник в света – кромлех с диаметър около 100 метра. Намира се в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшър, Великобритания. Строителството на рова и землената част е датирано около 30 век пр. Хр., а на каменното съоръжение към 24 – 21 век пр. Хр. Сегашните останки от Стоунхендж са само бледи сенки в сравнение с предишното му величие. Повечето камъни ги няма, защото или са затрупани под земята, или са паднали.

Изграждането му има култов характер и е свързано с лятното слънцестоене. Несъмнено за хората, наблюдавали изгрева над каменните плочи, Стоунхендж е имал древна религиозна и астрологична функция.

7. Джгантия


Джгантия, или „Кулата на гиганта” в Малта, е мегалитен храмов комплекс, изграден през епохата на Неолита на средиземноморския остров Гозо (част от Малтийския архипелаг). Джгантия е един от най-ранните самостоятелно стоящи градежи на Земята. Изграждането през различните фази на строителство е датирано 3600-2500 г.пр.Хр., което прави храмовите постройки по-ранни от Египетските пирамиди. Това прави възрастта на мегалитният градеж 5500 години, вторият по древност след този под Гьобекли тепе в Турция. Джгантия е под егидата на ЮНЕСКО от 1980 г.

Обектът се интерпретира от археолозите като храм, посветен на култовете на плодородието. На територията на храма са открити много статуетки, свързани именно с този култ.

Мегалитният монумент се състои от два храмови градежа, които са намират на платото Шаджра.

8. Храмът на Аполон


Храмът на Аполон в Делфи е един от най-популярните древни храмове, построен на планината Парнас. Според древногръцката митология храмът е построен от самия Аполон в чест на победата му над чудовището Питон. Също така храмът имал и оракул – делфийският оракул, един от най-важните в античния свят.

Било е прието по всички важни държавни и лични въпроси да се допитва до оракула. В Делфи идват различни представители на различни царства от древния свят, които носят богати дарове. Мидас подарява на храма златен трон. Крез също е поклонник на делфийския оракул и храма на Аполон.

Храмът започва да губи своето влияние по време на гръцко-персийските войни, когато Делфи заема страната на Персия с надеждата да стане религиозен център на Персийската империя. Храмът е разграбван на няколко пъти, нанесени са щети от пожари и около 391 г. е закрит окончателно.

9. Чога Занбил


Построен около 1250 г. пр.н.е, Чога Занбил е древен еламски храм, намиращ се в провинция Хузестан, в Иран. Той е най-добре запазеният зикурат (древен шумерски храм) от древната държава Елам.

Градът  бил нападнат и разрушен от асирийския цар Ашурбанипал около 640 г. пр. Хр. Той е открит през 1935 г. от служители на петролна компания и е проучен между 1946 и 1962 г. от археолога Роман Гиршман.

10. Зикуратът от Ур


Строен през 21-ви век пр.н.е, зикуратът от Ур е построена от крал Ур-Намму и е посветена на бога Нана. Намира се в днешен Ирак. Днес са останали само основите и част от структурата, включително стълбището и долната фасада, и са възстановени от Саддам Хюсеин през 80-те години на миналия век. От 2003 г. насам храмът е затворен. 

Коментари: 0