Десетократно поевтиняват таксите за превод в евро в ЕС

Най-положителен ще е ефектът от новите правила за България, която има най-високите такси в Европа

Десетократно поевтиняват таксите за превод в евро в ЕС

Снимка: Pixabay

Таксите за банкови преводи в евро за гражданите на Европейския съюз ще поевтиняват десетократно, като годишно това се очаква да спести над 1 млрд. евро на всички граждани извън еврозоната. Най-положителен ефект от новите правила ще има в България. Това каза евродепутатът Ева Майдел по време на дискусия по повод приемането на Регламента за презграничните плащания. 

„Дълги години плащахме най-високите такси в Европа – между 30 и 50 лв., независимо от стойността на превода”, напомни Майдел и допълни, че с новите промени се очаква таксите да поевтинеят десетократно. 

„Освен спестявания за гражданите и бизнесите от страните извън Еврозоната, регламентът ще доведе и до премахване на един истински двоен стандарт в ЕС“, каза още евродепутатът, 

„В България годишно има около 4 милиона входящи преводи в евро, над 15 000 малки и средни предприятия изнасят стоки и услуги, а над 36 000 внасят, което показва големият мащаб на ефекта от регламента”, коментира от своя страна икономистът Лъчезар Богданов. 

След влизането в сила на регламента ще се улесни правенето на бизнес на българските компании в чужбина, тъй като няма да се налагат скъпи и разточителни услуги като отваряне на банкови сметки във всяка държава, в която има бизнес отношения, смята Даниела Данаилова-Шербел, член на борда на организацията на българи с опит и образование в чужбина „Тук-Там“. 

Коментари: 0