Диего Марадона и „приносът“ му към световните финанси

Неговите умения на терена са легендарни, но малцина знаят, че те са били използвани и за друго

Диего Марадона и „приносът“ му към световните финанси

Снимка: БТА

Антония Симова Автор: Антония Симова

Смъртта на Диего Марадона – един от най-талантливите футболисти, докосвали някога топката, натъжи Аржентина и целия футболен свят. И докато неговите умения на терена са световно известни, малцина знаят, че те са били използвани за изграждането на една от най-запомнящите се за всички времена аналогии с паричната политика, разказва Financial Times.

Връщайки се 15 години назад, тогавашният гуверньор на централната банка на Великобритания лорд Марвин Кинг прави сравнение с двата гола, които аржентинецът вкарва срещу Англия на Мондиал 1986, за да покаже как централните банкери са се модернизирали.

И двата гола са запомнящи се – всеки по напълно различни причини. Първият придоби името „Божията ръка“, тъй като Марадона чуква топката с ръка, вкарва, а съдията признава гола. След мача футболистът заяви, че ако е имало някаква ръка, то тя е била Божията. Това според лорд Кинг обобщава стария „мистериозен“ подход към централното банкиране. „Беше неочаквано, непоследователно във времето и противоречащо на правилата“, допълва той.

А вторият гол?

Марадона тича 60 ярда (приблизително 55 метра) от собствената си половина, справя се с петима футболисти на Англия и бележи гол.

„Истински забележителното обаче е, че Марадона тичаше по права линия. Как можете да победите петима играчи като бягате по права линия? Отговорът е, че английските защитници реагираха на това, което очакваха да направи Марадона. Тъй като очакваха той да се движи наляво или надясно, той успя да продължи направо“, посочва лорд Кинг.

И продължава с аналогията към финансите:

Паричната политика работи по подобен начин. Пазарните лихвени проценти реагират на това, което се очаква да направи централната банка. През последните години Bank of England и други централни банки преживяха периоди, в които успяха да повлияят на пътя на икономиката, без да правят големи движения в официалните лихвени проценти. Те се насочиха по права линия към целите си. Как беше възможно това? Тъй като финансовите пазари не очакваха лихвените проценти да останат постоянни. Те очакваха, че лихвите ще се движат нагоре или надолу. Тези очаквания бяха достатъчни понякога за стабилизиране на частните инвестиции, докато официалните лихвени проценти всъщност се движеха много малко“.

А впрочем вторият гол на Марадона е обявен за гол на века от ФИФА.

Коментари: 0