Дигиталните двойници са вече тук

Достоверните копия на физическите обекти помагат в работата на все повече индустрии

Дигиталните двойници са вече тук

Снимка: Pixabay

1372 ~ 4 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Дигиталната трансформация разширява своя периметър. Технологията цифрови близнаци става част от сливащия се свят на интернет на нещата, изкуствения интелект и анализа на данни. Сложните устройства днес имат способността да произвеждат данни и наличието на цифров еквивалент позволява процесите да се оптимизират. Глобалният пазар на тази технологична новост се оценява на 3,1 млрд. долара през 2020 г., като се очаква да достигне 48,2 млрд. долара до 2026 г., сочат проучванията на MarketsandMarkets.

Дигиталният близнак е цифрово представяне на физически обект или система, нарича се още дигитален двойник или сянка на устройството.

Технологията

обхваща големи съоръжения, сгради, заводи, а вече и цели градове, като хората и процесите също може да имат цифрови аналози. Идеята възниква за пръв път в НАСА, където цифрови симулации изместват пълномащабните макети на космически капсули, използвани на земята за диагностициране на проблеми в орбита. Дигиталните копия на физическия свят помагат да се предвиждат състояния и резултати в реалната среда и затова те се използват във все повече сектори.

В автомобилната индустрия и в самолетостроенето цифровите близнаци са основен инструмент за

оптимизиране на процесите

и за създаване на иновативни продукти. В "Боинг" например те служат за извършване на симулации, чрез които компанията значително е подобрила качеството на частите си. В здравеопазването дигиталните близнаци може да заменят опасните и скъпоструващи клинични тестове върху живи същества. Те намират широко приложение и в "умните“ градове като Сингапур, където помагат за планиране, поддръжка, но и при подготовката за реакция при кризи.

„Дигиталните близнаци може да имат много функции и една от тях е да са достоверно копие на физическия свят в дигиталния. С изграждането на фабрика се създава и цифрова реплика на самия работен процес. Ако данните, които непрестанно се генерират, биват конвертирани в математически модели, на тази база ще се правят прогнози. Този бизнес ще е широкообхватен, като в него ще са включени много компании от различни сфери“, обяснява Петко Карамочев, директор и съсобственик на INDUSTRIA. А Деан Безлов, директор продажби в MYX, добавя: „Технологията за генериране и анализ на цифрови близнаци намери

практическо приложение

едва в последните 2-3 години. Привлече ни възможността да работим с най-новите технологии и да създаваме иновации на световно ниво. Първият ни проект беше за инвентаризация на дървета в София. Дигиталните близнаци са изключително полезни за инспекция и превантивна поддръжка на всякакви видове физически активи, например пътища, мостове, сгради, язовири, гори, електро- и тръбопроводи, телеком клетки и друга важна инфраструктура, те заместват нуждата от скъпи и понякога опасни за здравето физически посещения от наземни екипи“.

Представяме две компании, създадени в България.

 

Иновациите в действие

Петко Карамочев (вляво) и част от екипа на INDUSTRIA

INDUSTRIA е глобална компания, основана в София, с екипи и представителства в България, Англия, Швеция и Индия. Разработва технологични решения, в които се използва блокчейн, изкуствен интелект  и конфиденциални изчислителни среди  (confidential computing).

Идеята: Създаване на дигитален близнак в хранително-вкусовата промишленост, конкретно за британската верига за сандвичи Rainier Foods. Приложението обхваща целия процес от производството на месото до готовия сандвич с цел максимална оптимизация, която намалява разходите, а и самите отпадъци. Работят в консорциум от няколко компании.

Перспективи: Екипът има амбиции в създаването на дигитални близнаци. Ръководството на компанията вижда потенциал във вноса на „умни“ производства в България и работи за това.

Още един добър БГ пример

Деан Безлов, Димитър Райнов, Михаил Георгиев и Явор Михайлов (от ляво надясно)

MYX AD е български стъртъп, създаден през 2020, като самата технология за дигитални двойници се развива от около 2 години.

Идеята:  Цeлтa нa МYХ e дa paзpaбoти дигитaлeн близнaĸ нa cвeтa c пoмoщтa нa aлгopитми, бaзиpaни нa изĸycтвeн интeлeĸт. Цифpoвитe близнaци ce cъздaвaт пocpeдcтвoм дaнни oт paзлични изтoчници – cпътници, пилoтиpaни и бeзпилoтни лeтaтeлни aпapaти, LіDАR и дори мобилни телефони. Двoйницитe позволяват дa ce aнaлизиpa и извлича пoлeзнa инфopмaция зa paзнooбpaзни oбeĸти в peaлнo вpeмe, например замервания на височини, площи и обеми, автоматична оценка на ръжда или идентификация на счупени части за смяна.

Екипът: В основата са Явор Михайлов и Михаил Георгиев, които са съученици от СМГ и от 7 години ръководят Клуба по роботика към училището. В проекта се включва Деан Безлов, също възпитаник на СМГ. Когато идеята прераства в бизнес, се присъединяват и негови състуденти от Warwick University - Димитър Райнов, с познания в областта на финансите, и Васил Рабухчиев, с опит в развитието на няколко IТ стартъпа. Скоро екипът ще нарасне до 10 човека.

Финансирането: През февруари МYХ набра 350 000 eвpo в paмĸитe нa първия си ĸpъг нa финaнcиpaнe, като 150 000 eвpo са от фoндa зa pиcĸoв ĸaпитaл Nеw Vіѕіоn 3, a дpyгитe 200 000 евро са oт чacтни инвecтитopи. Сделката е под формата на конвертируеми облигации (bonds), като това е и първата сделка за инвестиция в стартъп с този вид финансови инструменти. Облигациите предлагат иновативно и гъвкаво решение за финансиране на АД компании.

Перспективи: MYX има работещо решение за класификация на скрап метали за местен партньор в рециклирането. Компанията е фокусирана основно върху телеком сектора, където добавената стойност от дигиталните двойници е особено голяма - една инсталция на покрива на блок струва над 100 000 лв, а инспекцията е трудоемка, скъпа и рискована. В световен мащаб броят на тези инсталции ще нараства с пускането на 5G. Един от телекомите у нас вече прилага такова решение на MYX. Целта е пробив на международните пазари.

 

Към снимката на MYX

Деан Безлов, Димитър Райнов, Михаил Георгиев и Явор Михайлов (от ляво надясно)

Подкрепи Economic.bg