Димитров: България трябва да иска отстъпки от „зелената сделка“ на ЕС

Страната ни ще е най-губещата държава от новите екологични норми, смята президентът на КНСБ

Димитров: България трябва да иска отстъпки от „зелената сделка“ на ЕС
1024 ~ 1 мин. четене

България спешно трябва да поиска особен статут по отношение на т.нар. „Зелена сделка“ на новата Европейска комисия. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНР по повод екологичните изисквания, които Брюксел налага на почти всички страни членки на Блока.

Темата е обсъдена и на днешната среща между синдикатите, бизнеса и вицепремиера Томислав Дончев. По думите на Димитров страната ни ще е най-губещата държава от новите екологични норми.

„То не е сделка за мен, тъй като ние в тази сделка не получаваме нищо, което да е реципрочно на това, което биха искали да поемем като негативи“, каза той.

Димитров уточни, че от министърът на енергетиката Теменужка Петкова е коментирала, че до 2030 г., за да може България да изпълни съответните изисквания, най-вероятно ще са нужни около 25 млрд. евро, в това число и новата атомна централа, която се оценява на около 10 млрд. евро.

Припомняме, че в средата на декември 2019 г. лидерите на Европейския съюз сключиха дългоочакваното споразумение за поставяне на цел до 2050 г. континентът да стане „климатично неутрален“, за Полша обаче беше направено изключение. Причината - Полша получава 80% от енергията си от въглища и дълго време води интензивни дебати и тежки преговори да не поема ангажиментите в договора до 2050 г., движейки се със свой темп към зелената промяна.

Коментари: 0