\"Дизелгейт\" може да струва на Volkswagen още $1 млрд.

Компанията е близо до сделка за покриване на искове, свързани с по-големи и луксозни дизелови коли

\

Скандалът с вредни емисии, станал известен като "дизелгейт", може да струва на Volkswagen още 1 млрд. долара, тъй като компанията е близо до сделка за покриване на искове, свързани с нейни по-големи и луксозни дизелови превозни средства. Това съобщава The Wall Street Journal, цитиран от БНР.

През юни германският автомобилен гигант постигна споразумение за приблизително 10 млрд. долара, за да компенсира водачи на 475 хиляди превозни средства с дизелови двулитрови двигатели, които нарушават законите за вредните газови емисии на САЩ. На спорещите страни обаче отне повече време за постигане на споразумение относно по-малък брой трилитрови дизелови автомобили.

Сега компанията Volkswagen, работейки съвместно с Американската агенция за опазване на околната среда и други държавни институции, се съгласи да изкупи обратно около 20 хиляди трилитрови превозни средства от т.нар. първо поколение и да направи промени в около 60 хиляди автомобили от второ поколение, отбелязват лица, запознати със сделката.

Говорителка на Volkswagen заяви в неделя, че страните са направили значителен напредък по намиране на решение, засягащо превозни средства с двигатели 3.0L TDI V6, и че дискусиите продължават да бъдат обект на съдебна поверителност.

Говорител на Министерството на правосъдието на САЩ пък отбеляза: Ние сме доволни от напредъка, постигнат в дискусии за постигане на споразумение, и сме оптимисти за скорошно намиране на решение. 

В петък американският федерален съдия призова спорещите страни да приключат сделката и определи ново тяхно изслушване за понеделник сутринта.

Коментари: 0