До 2020 г. създават автомобил, управляван от изкуствен интелект

В разработката Toyota ще инвестира $1 млрд.

До 2020 г. създават автомобил, управляван от изкуствен интелект

До 2020 години Toyota Мotors ще създаде работеща система за управление на автомобилите си с изкуствен интелект, пише Reuters. Целта на компанията е да повиши сигурността на возилата си.

За разработването им гигантът ще инвестира 1 млрд. долара за 5 години в контекста на все по-голямата конкуренция на пазара на автономни автомобили.

Това е поредната стъпка в тази посока, след като наскоро главният изпълнителен директор на компанията Джил Прат обяви, че основен фокус на развойното подразделение на производителя – Toyota Research Institute, ще е именно изкуственият интелект.

Системите за управление с изкуствен интелект ще могат да предвиждат и избягват удари с други участници в движението.  

Същевременно концепцията, според която автомобилите ще могат да „мислят“ и действат самостоятелно, е в основата на усилията на Toyota да произведе автономен автомобил до олимпиадата в Токио през 2020 г.

Един от основните конкуренти на Toyota – Honda Motor Co. посочи, че ще създаде ново изследователско тяло, което чиито фокус ще е върху изкуственият интелект, присъединявайки се към други производители като Ford и Volkswagen, които също вече усилено работят за създаването на автономни автомобили. В отрасъла се опитват да навлязат още технологични гиганти като Google и Apple.

Коментари: 0