До 4 г. 10 млн. автономни автомобила ще се движат по пътищата

Първите напълно автономни коли ще излязат на пазара през 2019 г.

До 4 г. 10 млн. автономни автомобила ще се движат по пътищата

През 2020 г. по пътищата ще пътуват поне 10 млн. автономни автомобила, като първите такива коли се очаква да излязат на пазара през 2019 година. Това пише в  доклад на компанията BI Intelligence.

Основните предизвикателства пред тях ще са най-вече от регулаторите, които искат много високо ниво на сигурност преди да допуснат тези автомобили за свободно движение по пътищата. Друга пречка са високите в момента разходи, които са свързани с разработката и създаването на подобен автомобил. Постепенно обаче технологиите ще се усъвършенстват и прилагането им ще стане по-лесно.

Докладът разделя този тип автомобили на два вида - напълно автономни, които могат да стигнат от точка А до точка Б без никаква намеса от шофьора и полуавтономни, които могат да ускоряват, спират или променят курса на движение, но може да се нуждаят от помощ от човек в някои ситуации.

В доклада се казва още, че вече има много автомобили, които разполагат с частични автономни функции и възможностите им постепенно се увеличават.

Коментари: 0