Добавена реалност от Нина Лишовска

Изпитаната през годините формула на русенската скулпторка е „Силно вдъхновение и колкото повече, толкова повече“

Добавена реалност от Нина Лишовска

След първия бик, „излязъл“ от стихотворение на Борхес, за Нина Лишовска това става тема с продължение

Снимка: Личен архив

436 ~ 2 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Нина Лишовска е скулптор, който работи със страст, индивидуален колорит и с неизчерпаемо въображение. В това изкуство, което изисква мъжка сила, тя влива енергията на своето женско очарование, присъства „в цял ръст“ и рамките на малката пластика са твърде тесни за нея.

С добре премерена стъпка Нина навлиза в най-дълбоките води на своята професия. Експериментира с техники и идеи и умее да съединява разнообразни материали, като основните са дърво, метал и стъкло.

Път

Завършила е дърворезба в Техникума по дървообработване и вътрешна врхитектура в Русе, след което и скулптура във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”. Преподава в Националното училище по изкуствата ”Проф. Веселин Стоянов” в Русе. На най-амбициозните свои ученици предлага възможност да усетят магията на творческия процес, като работят заедно с нея в ателието й, разлоложено във фабрика за тухли на брега на Дунав.

Без граници

Нина Лишовска се захранва с идеи от теоретичните физици, от митологията, както и от поети като Борхес, и по въздействащ начин ги интерпретира в творбите си. Тя разширява границите на скулптурата, но и на понятието добавена реалност: „Добавям своя „Аз“ в пространството. В мои рисунки поканих дъщеря ми да дорисува и да добави себе си. С всичко, което правя, създавам реалност, която добавям към реалността на другите. Така и самото понятие се обогатява“. Концепцията „Добавена реалност“ от скулптури и рисунки Нина реализира като изложба през май в столичната галерия „Нюанс“.

Целта

Приема изкуството като игра, в която на финала трябва да излезеш победител. Убедена е, че всеки, който открие своето призвание и сила, постоянно ще намира идеи и стимули за действие. Материалите, с който Нина Лишовска работи, са просто съставна част на нейния въздействащ изказ при реализацията на творческите й пориви.

Подкрепи Economic.bg