Добрев: НС трябва да разреши на кабинета да преговаря с инвеститор за АЕЦ \"Белене\"

До края на годината дългосрочните договори с \"американските\" централи ще бъдат прекратени, очаква народният представител

Добрев: НС трябва да разреши на кабинета да преговаря с инвеститор за АЕЦ \
728 ~ 2 мин. четене

Парламентът би трябвало да даде мандат на правителството за преговори със стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", като условието е да няма държавна гаранция за проекта. Това каза председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев в интервю за предаването "Преди всички" на БНР. Той посочи още, че очаква до края на годината дългосрочните договори с двете американски централи от комплекса "Марица Изток" да бъдат прекратени.  

Условието, по думите на Делян Добрев, ако ще се строи АЕЦ "Белене", е това да стане от частен инвеститор без никакви държавни гаранции. За да бъде избран такъв инвеститор обаче трябва да се започне от процедурата:

"Има заявен интерес от страна на Китайската национална компания. Дали този интерес е сериозен ще стане ясно, когато се стартира процедура, някаква, за избор на стратегически инвеститор. За да се стартира такава процедура, Министерски съвет трябва да предложи на Народното събрание вариант за стартиране на преговори с потенциални инвеститори.

Арбитражното дело приключи преди две години. Две години ние сме собственици на оборудването и затова трябва да преминем към, опито за решаване на казуса с това съществуващо оборудване."

За дългосрочните договори с двете американски централи от комплекса "Марица-Изток" Добрев заяви: 

"Договорите трябва да се развалят, да ги няма, и тези централи трябва да продават енергията си на свободен пазар, така както всички други, Моята прогноза е, че това ще се случи до края на годината."

За да може енергийният регулатор да се произнесе по сделката за "ЧЕЗ" в България, са необходими нови законови промени до месец-два . Трябва също да се определят критериите, по които да се одобряват или не подобни сделки, каза Делян Добрев.

"Ако не се направят критериите до месец-два, то тогава вероятно ще се изпусне срокът, в който те ще могат да се приложат за тази сделка и ще важат само за някакви други сделки. Могат да бъдат критерии, подобни на критериите в стратегията за приватизация на самите ЕРП-та", обясни той. 
Коментари: 0