Добрев: „Инерком“ няма да успее да финализира сделката за ЧЕЗ

Според председателя на енергийната комисия е по-вероятно деветте месеца да изтекат и ЧЕЗ ще търсят нов купувач

Добрев: „Инерком“ няма да успее да финализира сделката за ЧЕЗ
1316 ~ 3 мин. четене
Лично моето усещане е, че тази сделка много трудно ще бъде финансирана и много трудно ще бъде финализирана. Така депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев коментира пред БНТ вероятността кандидат-купувачът на българските активи на CEZ – „Инерком България“, да намери финансиране, с което да финализира сделката. Според Добрев най-вероятно ще изтекат деветте месеца, които продавачът е дал за намиране на пари, след което CEZ ще пристъпи към търсене на нов купувач.

Той обясни, че и след края на работата на парламентарната Комисия за ЧЕЗ, най-малко яснота има как би могло да се случи финансирането. „Това, което видяхме до момента е, че такова финансиране няма, банките не са поемали ангажимент да финансират сделката“, каза Добрев. Той потвърди, че три търговски банки са изпратили писма за намерение до „Инерком“, които обаче, според него, не означават нищо. „Нито една от тези три банки не е поела финансов ангажимент, няма отпуснат кредит да финансира сделката. Парите не са осигурени, поне не в тази част, които са заемни средства“, каза депутатът.

От CEZ вече обявиха, че по силата на сключения в началото на февруари предварителен договор „Инерком“ има 9 месеца да намери цялото финансиране на сделката, което по неофициална информация е около 320 мн. евро. Финансовият консултант на „Инерком“ обяви по време на изслушване в Комисията, че собствените средства ще са между 20 и 30% от цялата сума, останалото ще са банкови заеми, без да се използват пари от офшорни компании.

Добрев обаче не вярва, че в рамките на тези 9 месеца, от които остават около 6, ще бъдат намерени парите и ще се премине към търсене на нов купувач. „CEZ може да прецени дали да стартира преговори с втория купувач или да стартира изцяло нова процедура с нови критерии, с условия към това какъв капацитет и финансови възможности трябва да имат купувачите, това ще бъде решение на CEZ“, каза Добрев.

Той напомни, че ако се стигне до избор на нов кандидат, процедурата ще се води при ново законодателство, което дава повече възможности на КЕВР да се произнася по подобен тип сделки. „Новото, отпреди няколко седмици, е, че вече има законов текст, по предложение на колегите от „Обединени патриоти“, с който възлагаме нови отговорности на регулатора. От тук нататък КЕВР ще преценява този тип сделки“, обясни Добрев.

Според него обаче текстът в тази част на Закона за енергетиката е непълен, тъй като само споменава, че КЕВР ще решава дали да пуска подобни сделки, но не дава критериите, по които ще се решава. Той предлага два подхода, с които да се реши този проблем. „Единият подход е КЕВР с подзаконов нормативен акт да изготвя критериите, по които ще проверяват сделките. Другият вариант, който според мен е по-добър, е да се допълни законодателството с критерии. Критериите да са в закона и да не са субективна преценка на регулатора“, каза Добрев.

Председателят на енергийната комисия добави, че през май ще има нови промени в Закона за енергетиката, които ще бъдат вкарани от Министерския съвет. „Ще използваме възможността между първо и второ четене, ако Министерството на енергетиката не подаде критерии, защото и министерството има право да даде критерии, но ако не даде в законопроекта на първо четене, ние между първо и второ четене ще направим предложение от името на народни представители за определяне на тези критерии“, каза Добрев.

"Временната комисия за сделката за ЧЕЗ напълно оправда първоначалните ми очаквания. А те бяха, че тази комисия няма с нищо да допринесе за получаване на повече информация за сделката", обясни той. Освен това Добрев похвали председателят на комисията Желю Бойчев, „въпреки че е депутат от БСП, се справи блестящо с тази задача“, каза депутатът.
Коментари: 0