Добрите корпоративни отчети подкрепиха американските борси

Европейските борси не успяха да се похвалят с подобни резултати и всички водещи индекси приключиха сесията с понижения

Добрите корпоративни отчети подкрепиха американските борси

Снимка: БТА

176 ~ 2 мин. четене

След като се движеха на червена територия през по-голямата част от изминалата сесия, в последния час американските индекси успяха да наваксат пасива си и да изплуват на печалба. Пониженията по-рано през деня бяха породени от увеличаващия се брой на заразени със смъртоносен коронавирус в световен мащаб, както и от решението на Световната здравна организация да обяви спешно положение.

Индустриалният Dow Jones успя да навакса пасив от 244 пункта, за да финишира на зелено с ръст от 124 точки. Широкият S&P и технологичният NASDAQ приключиха търговия с повишения от по 0.3%. В индивидуален план акциите на Tesla поскъпнаха с 11%, след като концернът отчете втора поредна тримесечна печалба поради рекордни доставки на коли. Microsoft също надмина очакванията на Wall Street за приходите и печалбата си през четвъртото тримесечие на фона на силните си приходи от продажбата на облачни услуги.

Европейските борси обаче не успяха да се похвалят с подобни резултати и всички водещи индекси приключиха сесията с понижения. Паневропейският Stoxx600 отстъпи с 1.06%, а DAX, CAC и FTSE отписаха съответно 1.41%, 1.4% и 1.36%.

Акценти днес

Край на почивни дни – Китай

Петък е първият работен ден за китайските капиталови пазари, след четиридневно честване на лунната нова година. С оглед ескалацията на пораженията, нанесени от разпространяването на смъртоносния коронавирус, може да се очаква повишена волатилност на пазарите.

Инструмент на фокус - Parsley Energy

Началото на новата година сложи край на цикъла на поскъпване за акциите на енергийната компания, след като цената срещна съпротивата на дългосрочна низходяща тренд линия. Последва значително поевтиняване и корекция от над 20% в цената. По всичко личи, че акцията се е устремила към тест на подкрепата при $15, което открива добра възможност за краткосрочна спекулация чрез вход в къса позиция.

GBP/CAD

От август 2019 насам валутната двойка се движи във възходящ тренд, като всяка корекция в цената бива ограничена до подкрепата на възходяща тренд линия. След последния подобен случай, когато подкрепата е подсилена и от 200-дневната експоненциална средна, GBP/CAD генерира силен възходящ импулс. Смятаме, че  в средносрочен план няма предпоставки за промяна на движението, като при покупка целта би била достигане до нов локален максимум над 1.75. 

Cocoa

На седмичната графика на какаото можем добре да видим как от средата на 2018 година насам цената се движи във възходящ трендови канал. Силното поскъпване от началото на 2020 изведе културата до нов локален максимум, точно под нивото на съпротива. Индикаторът CCI също започва низходящо движение, което ни кара да смятаме, че следва период на корекция, който може да понижи цената до 2500.               

Australia 200

До момента новата година се оказва изключително успешна за австралийския индекс. Силното поскъпване доведе до пробив на горната граница на възходящия трендови канал, датиращ от октомври 2019. След достигане на нов максимум малко над 7100 пункта, цената започна своята корекция, което е на път да тества пробива. При задържане на цената над психологическите 7000 пункта, може да се очаква възходящото движение да продължи в средносрочен план.

Коментари: 0