Догодина софийското метро прави завой към „Левски-Г“

Прогнозната цена за трите километра е около 100 млн. евро

Догодина софийското метро прави завой към „Левски-Г“

Снимка: Economic.bg/Архив

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

В края на месец август, след година забавяне, най-накрая официално беше открита първата част от третата линия на Софийското метро. В експлоатация бяха пуснати осем станции от бул. „Владимир Вазов“ до „Красно село“. В началото на 2021 г. предстои пускането на още четири до кв. „Овча купел“. След което продължението на столичната железница ще е от „Хаджи Димитър“ до „Левски –Г“.

В момента тече тръжна процедура за участъка от „Хаджи Димитър“ до „Левски –Г“. През следващата година трябва да започне строежа, а прогнозната стойност за трите километра е около 100 млн. евро. В тази сума влиза изграждането на станциите, тунелите, релсите и цялата енергетика. Но точна цена ще знаем едва след отварянето на офертите", уточни изпълнителният директор на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев за Economic.bg.

Той каза, че в момента тече и промяна в регулационния и общоустройствения план за започване на строеж на метро и от „Военна рампа“ до кварталите „Гео Милиев“ и „Слатина“. „Надяваме се до 2021 г. тези процедури да приключат, за да може следващата година да имаме готовност да започнем строителство и там“, каза още Братоев. По план в края на 2025 г. трябва да бъдат пуснати в експлоатация и двете нови отсечки.

Коментари: 0