Доходите зависят само от икономиката

Много е закъсала една държава, която доходите зависят само от социалната система, казва социалният министър

Ивайло Калфин:

Доходите зависят само от икономиката
124 ~ 2 мин. четене

Убеден съм, че трябва да се увеличат доходите, за да се оживи икономиката. Но предстоят разговори, защото все още не сме започнали да работим сериозно за бюджета 2015 г. в момента работим по актуализацията.

Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред Нова телевизия, като поясни, че си дава сметка, че подобна позиция едва ли ще бъде подкрепена от работодателите.

Много е закъсала една държава, която доходите зависят само от социалната система. Доходите зависят само от икономиката, а социалното министерство се занимава с хората, на които не им достигат средства, заяви Калфин.

Той отново повтори, че за коледните надбавки за пенсионерите в момента се водят разговори с НОИ. Трябва да видим какви ще са възможностите в края на годината, а и бюджетът е под напрежение. Но ще направя всичко възможно, ако има някакъв резерв да се дадат коледни надбавки, заяви социалният министър. В момента работим до края на тази година, защото е важно хората да си получат парите, каза той и поясни, че все още не е започнала работата по бюджета за 2015 г.

Проблемът е, че имаме дефлация – това означава, че икономиката е в изключително тежка ситуация. В момента всички системи са насочени да се разплатят системите до края на годината, подчерта той.

На колко години и с каква пенсия ще се пенсионира – никой не знае. Амбицията ни през следващата година с максимално съгласие да се уточним за пенсионната реформа, каза още Калфин. Според него пенсионната реформа означава всички параметри да се уточнят, а не да се променят едни за сметка на други. Моето виждане е че възрастта ще бъде съобразена с демографските параметри в страната – продължителност на живота социално състояние и пр., каза той.

Ако искаме да се изтегли по-рано пенсионирането, това означава да се утежни състоянието на системата. Дългосрочно възрастта трябва да бъде увеличавана. Всичко е свързано – възрастта за пенсиониране, социалните вноски и пр.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg