Паундът достигна 14-месечно дъно спрямо долара

Златото последва спада в цената на петрола

Паундът достигна 14-месечно дъно спрямо долара
200 ~ 3 мин. четене

Доларът прекъсна възхода си спрямо йената и еврото, но британският паунд достигна 14- месечно дъно спрямо щатската валута поради миролюбивите коментари на АЦБ.

Британската валута достигна 14- месечно дъно на ниво от 1.5760 долара, поради намалените перспективи от страна на АЦБ за ръста на икономиката на Великобритания през следващите 2 години. В сряда от банката допълниха, че инфлацията вероятно ще падне под 1% и затягането на паричната политика ще се случва с бавни темпове. Председателят Марк Карни заяви, че е уместно пазарите да очакват малко по- облекчени монетарни условия.

Доларът остана без особена промяна спрямо йената на 115.72, след като предишния ден достигна 7- годишен връх на 116.11. Йената донякъде се стабилизира, след като говорителят на японското правителство Йошихиде Суга опроверга спекулациите, че министър- председателят Шиндзо Абе ще проведе предсрочни избори през декември.

По- рано през седмицата, спекулациите относно изборите увеличиха надеждите, че Абе ще използва победата, за да приложи втория кръг от рефлационни мерки и евентуално ще забави планираното увеличение на данъка върху продажбите, което изпрати японския Nikkei до 7- годишни върхове и съответно се отрази отрицателно върху йената.

Следващите новини, които биха могли да повлияят върху пазара, са данните за новите молби за помощи при безработица, които ще бъдат оповестени по- късно днес, и продажбите на дребно за САЩ, които ще бъдат обявени в петък.

Данните може да подкрепят бляскавите икономически перспективи пред икономиката на САЩ спрямо тези на Европа и Япония, което е ключовият фактор, който помогна на долара да поскъпне спрямо еврото и йената.

Еврото остана без особена промяна на 1.2439 долара, продължавайки да се търгува в тесен рейндж над 2- годишното дъно на 1.2358, достигнато миналата седмица.

Швейцарският франк се задържа близо до 26- месечния връх спрямо еврото на 1.2017. Пробив на ограничението на Швейцарската Национална банка от 1.20 франка за едно евро може да принуди швейцарските банкери да се намесят и да отслабят валутата си.

 Златото последва спада в цената на петрола

Златото поевтиня в сряда, след като спадът при петрола отдалечи метала от по- ранните върхове, а цялостните настроения останаха мечи, след като изходящите потоци от фондовете, базирани върху злато, не показаха никакви признаци на забавяне.

Американските фючърси върху суров петрол паднаха под 80 долара за барел, достигайки 4- годишно дъно, след като коментарите на саудитския петролен министър Али ал- Ниами не успяха да успокоят притесненията относно пренасищането на предлагането.

Спот златото изгуби 0,5% до 1 164.55 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 3.90 долара до 1 159.10 при обем на търговията около 20% над 30- дневната пълзяща средна.

Металът достигна 4- и половина годишно дъно на 1 131.85 миналата седмица. Търговци заявиха, че има силна съпротива около 1 180 долара, ключово техническо ниво, което златото проби в края на октомври.

Кюлчетата са възприемани като алтернативна инвестиция на по- рисковите активи по време на икономическа несигурност. Но оптимизмът около икономиката на САЩ напоследък даде тласък на акциите и на долара.

Очаква се Фед да увеличи лихвените проценти по- скоро рано поради стабилното възстановяване на икономиката, ход, който ще постави допълнителен натиск върху златото, тъй като то е нелихвоносен актив.

Притежанията на SPDR Gold Trust, най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, във вторник се понижиха с 0,1% до 724.46 тона, достигайки 6- годишно дъно.

Това бе и шестият пореден ден на изходящи потоци от фонда, който бива възприеман като добро отражение на пазарните нагласи поради големия размер на неговите запаси.

Сред останалите благородни метали среброто изгуби 0,4% до 15.62 долара за тройунция, платината поевтиня с 0,6% до 1 195.75 долара за тройунция, а паладият поскъпна с 0,4% до 770.72 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg