Робот кацна на комета за първи път

Историческото събитие се случи на около 500 милиона километра от Земята

Робот кацна на комета за първи път
360 ~ 1 мин. четене

За първи път в историята на космическите изследвания изследователски апарат достигна повърхността на комета, съобщиха от Европейската космическа агенция, цитирана от БГНЕС. Историческото събитие се случи на около 500 милиона километра от Земята.

Роботът "Фила" се отдели от космическата сонда "Розета" и след около седем часа стъпи на кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко". Роботът разполага с десет системи и инструменти, спектомери, камери и друго оборудване, за да изследва ядрото на кометата. Това е изключително важна мисия, тъй като частици от ядрата на кометите обикновено изгарят бързо от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Повече от десетилетие беше необходимо на "Розета" да се приближи достатъчно до кометата. През това време сондата измина около 6,4 милиарда километра. Сега модулът "Фила" ще има между четири и шест месеца, за да работи върху повърхността на кометата, която стремглаво се приближава към Слънцето.

Кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко била открита през 1969 г. от съветските астрономи Клим Чурюмов и Светлана Герасименко.

"Това е голяма стъпка за човешката цивилизация", каза Жан Жак Дордейн, генерален директор на Европейската космическа агенция. Учените се надяват роботът да отключи тайните на кометите, направени от лед и прах, които може да са помогнали за създаването на живота на Земята. Мисията на сондата струва 1,3 милиарда евро.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg