Доларът достигна 2-седмичен връх

Данните от Китай по-слаби от очакваното

Доларът достигна 2-седмичен връх

Валутни пазари

Доларът достигна 2- седмичен връх спрямо кошницата от основни валути, след като данните за продажбите на дребно в САЩ надхвърлиха очакванията. Това подхрани спекулации, че Фед е възможно да повиши лихвите повече от един път до края на годината.

Продажбите на дребно за април са се повишили с 1.3%. Това е най-доброто представяне за последната година. Предварителните очаквания на икономистите бяха за ръст от 0.8 на сто.

През уикенда бяха публикувани данни за промишленото производство в Китай. За април то се е увеличило с 6%. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за 6.5%. За март стойността бе 6.8%. Продажбите на дребно пък са се покачили с 10.1%, което е под прогнозата от 10.6%.

На развиващите се пазари най-голямо движение имаше при двойката USD/BRL, която поскъпна с 1.45%. USD/CNH потвърди пробива на 100- дневната пълзяща средна при 6.5369 като сега следващата цел ще бъде зоната около 6.600.

Двойката USD/KRW успя да затвори над 200- дневната плъзгаща се средна на 1175.97. Следващите цели ще са нивата около 1185 и 1200.


Лихви

Доходността по облигациите се понижи в петък въпреки силните данни за американската икономика.

Краткосрочните американски книжа имаха слабо изменение, докато 10- годишните облигации спаднаха с 5 базисни пункта до 1.70%

В Европа 10- годишните ценни книжа също се понижиха - в Германия с 3 базисни точки, във Франция с 3.9, в Италия с 3.2, а във Великобритания с 2.8 базисни пункта.


Суровини 

Златото се търгуваше в тесен рейндж между 1265 – 1275 долара за тройунция в резултат на по-силния долар и добрите данни за продажбите на дребно в САЩ. Волатилността при благородният метал ще продължи, тъй като инвеститорите реагират на смесените икономически данни.

Фючърсите върху стоманата спаднаха с около 3.6 на сто по време на петъчната търговия. На седмична база понижението е с 13%. Това в комбинация със слабите данни, които дойдоха от Китай оказаха натиск върху цената на медта. При цинка запасите са се понижили до 390 375 тона – най-ниското ниво от юли 2009 година насам.

Петролът се опитваше да задържи печалбите си от предишния ден, търгувайки се на нива от 46.20 долара за барел.


Капиталови пазари

Фондовите пазари в САЩ приключиха седмицата с понижение. Силните данни за продажбите на дребно подхранват спекулации, че Федералния резерв може да повиши лихвените нива.

В Европа пазарите затвориха на зелена територия, възползвайки се от добрите данни както и от поевтиняването при еврото.

Коментари: 0