Доларът достигна двуседмичен връх спрямо йената

Златото поевтиня до 6-седмично дъно

Доларът достигна двуседмичен връх спрямо йената
136 ~ 3 мин. четене

Доларът достигна 2-седмичен връх спрямо йената в петък и се отдалечи от почти 2-месечно дъно спрямо кошница от валути, след като бе подкрепен от данни, показващи, че икономиката на САЩ може да се стабилизира.

Икономическите данни за САЩ бяха смесени, като потребителското доверие бе силно, но бизнес активността и разходите в строителния сектор бяха слаби. Нетният ефект от данните обаче бе положителен за долара, който бе възприет от инвеститорите като свръхпродаден. Обемите на търговия бяха ниски, тъй като повечето европейски пазари бяха затворени поради честването на Първи май.

Бизнес активността в производствения сектор през април се задържа близо до 2-годишно дъно, но скок при потребителското доверие показа, че икономиката може би вече излиза от слабата фаза на своя цикъл.  Освен това разходите в строителния сектор се понижиха с 0,6%, достигайки най-ниското си ниво от септември до сега.

В четвъртък доларът започна да натрупва ускорение, след като данни сигнализираха, че пазарът на труда в САЩ се възстановява. Това стана ясно от спада при новите молби за помощи при безработица, ръста на заплатите и скока при бизнес активността в Средния запад.

По време на късната търговия доларът поскъпна спрямо йената, подкрепен от ръста на възвръщаемостите на правителствените облигации. Последно зелените пари бяха на печалба от 0,7% до 120.02 йени.

Доларовият индекс нарасна с 0,7% до 95.257, след като през април преживя най- лошия си месец за последните 4 г. В петък индексът отбеляза най- голямата си еднодневна печалба за последния месец.

Еврото изгуби 0,4% до 1.1185 долара, след като по –рано бе докоснало 2- месечен връх. Единната валута бе подкрепена от неотдавнашния скок при възвръщаемостите на германските облигации и затихването на страховете, че Европа продължава да страда от дефлацията.


Златото поевтиня до 6-седмично дъно

Златото поевтиня до 6-седмично дъно в петък, след като доларът поскъпна покрай икономическите данни за САЩ, а инвеститорските нагласи се влошиха поради очакванията за увеличение на лихвения процент.

Техническите фактори също изиграха роля за спада на метала, като низходящото движение се ускори, след като цените пробиха априлското дъно на 1 175 долара за тройунция.

Последно спот златото бе на загуба от 0,6% на 1 183.23 долара, след като първоначално изгуби 1,2% до най- ниската си стойност от 20 март до сега на 1 170.20. Американските фючърси върху злато с доставка през юни поевтиняха с 0,7% до 1 174.50 долара за тройунция.

По рано тази седмица златото достигна най- високата си стойност от началото на април до сега на 1 215 долара, но не успя да се задържи на това ниво, тъй като в сряда от Фед сигнализираха, че смятат скорошното забавяне на икономиката за преходно и  не изключват възможността за увеличение на лихвения процент по- късно тази година.

Металът е изключително чувствителен към очакванията за покачването на лихвените проценти, което би повишило алтернативната цена на нелихвоносните кюлчета, като същевременно би подкрепило цената н долара.

Щатската валута поскъпна с 0,7%. По-високата цена на долара прави златото по- скъпо за притежателите на други валути.

Анализатори коментираха, че от графична гледна точка затваряне под 1 180 долара би предизвикало допълнителен спад в цената на метала.

Сред останалите благородни метали среброто изгуби 0,4% до 16.29 долара за тройунция, платината се понижи с 1,1% до 1 123.50 долара за тройунция, а паладият поевтиня с 0,5% до 770.72 долара за тройунция.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg