Доларът напредна след силния доклад за заетостта

Рискът от дефлация в еврозоната е вече твърдо извън предвижданите сценарии

Доларът напредна след силния доклад за заетостта

Валутен пазар

Трудовата заетост в САЩ излезе по-висока от очакваното на нива от 211 000 създадени нови работни места. В допълнение предишните два резултата бяха ревизирани нагоре като този за октомври отчете 298 000 (при първоначални 271 000), а този за септември 145 000 (първоначално 137 000). Повечето сектори отчетоха подобрение. Този на строителството регистрира ръст от 46 000, професионалните услуги 28 000, здравеопазването 24 000, а продажбите 31 000. Единствено минния сектор преживя намаление на работните места.

Председателят на ЕЦБ се опита да оправдае не толкова силните действия в четвъртък като заяви в Ню Йорк, че няма лимит в използването на инструментите на ЕЦБ за постигане на целите. Ако има и най-малко съмнение ЕЦБ би разширила употребата на инструментариума за постигане на ценова стабилност. Според Драги, ЕЦБ ще върне инфлацията на нива от 2% без непредвидени забавяния във времето. Драги допълни, че е готов да спори срещу аргумента, че ЕЦБ била безпомощна при постигането на целите си. Той завърши с това, че варианта за дефлация в еврозоната е напълно извън възможните варианти.

Щатската валута напредна след силния доклад за заетостта, а швейцарския франк и еврото отстъпиха позиции след силното рали предишния ден. Единната валута ще се сблъска със съпротива на 1.0970. Въпреки по-слабите от очакваното действия на ЕЦБ, краткосрочно търгуващите играчи предпочитат да продават еврото на нива над 1.09.

USDCHF е добре подкрепено до заседанието на Швейцарската централна банка на 10 декември. Интересно ще е да се проследят действията й след тези на ЕЦБ.

Зелените пари не поевтиняха в една двойка миналата седмица. USDCAD се насочи към върховете за година на нива близо до 1.34. Убедителен пробив може да доведе и до по-сериозно покачване.

След разпродажбите на долари миналата седмица, сега временно са спрели срещу азиатските валути, а при повишение на лихвите в САЩ следващата седмица долара може и отново да напредва срещу тях.

Долар/йена се търгува на високите нива от миналата седмица, но налице са достатъчно оферти за разпродажби. Основна подкрепа е 200-дневната пълзяща средна, която преминава през 121.56. Пробив на това ниво или в посока нагоре на 125 може да доведе до по-голяма волатилност.


Суровини

Нетните къси позиции в злато при хедж фондовете бяха на най-високи нива преди публикуването на трудовата заетост в САЩ. След това обаче последва най-силното дневно рали на метала след септември при което бяха отнесени множество стоп поръчки. Следваща съпротива е 1100 долара за тройунция, а пробив на това ниво може да задейства следваща голяма вълна от закриване на позиции.

Среброто последва златото и се оттласна от голямата подкрепа на 14. Само пробив обаче на нивата от 15 долара могат да доведат до по-сериозно покачване.

Платината също рязко нарасна като следваща, но не сериозна съпротива са нивата при 900 долара.

Основните метали нараснаха незначително.

ОПЕК ще запази производството си в размер на 31.5 милиона барела на ден. Това заяви президента на картела Емануел Ибе Качику след заседанието в петък във Виена. Той допълни, че ОПЕК ще изчака юни преди да реши да определи нови квоти на производство. Петролът падна под 40 долара за барел при тези очевидни бездействия да се спре обезценката му.


Капиталови пазари

Борсовите индекси на Уолстрийт напреднаха след добрите данни за трудовата заетост. Покачиха се всички сектори с изключения на енергийния, който беше повлиян от спада на цената на петрола дошла след липсата на действия от ОПЕК.

Коментари: 0