Доларът с ръст, петролът достигна 4-месечно дъно

Златото проби над 1240 долара, докато кафето записа трети пореден ден на понижение

Доларът с ръст, петролът достигна 4-месечно дъно

Доларът успя да прекъсне слабото си представяне от последните дни, отчитайки повишение спрямо повечето от основните валути. Зелените пари се покачиха въпреки по-слабите данни за молбите за помощи при безработни. За седмицата до 18 март новоподадените молби са нараснали с 15 000 до 258 000. Прогнозите на икономистите бяха за 240 000 нови молби.

След дълги и изтощителни преговори, продължили 24 часа, ръководството на републиканците потвърди вчера след обяд, че от Камарата няма да гласуват в четвъртък по законопроекта за здравната програма. Републиканците не могат да си позволят да загубят повече от 21 представители от парламентарната им група, тъй като се очаква, че демократите няма да подкрепят отмяната на здравната програма.

В същото време от бюджетната служба към Конгреса по-рано през седмицата изчислиха, че новия законопроект ще намали федералния дефицит със 150 млрд долара за 10 години. Първоначалната мярка щеше да намали дефицита с 337 млрд. долара.

Доларовият индекс се движи в тесен ценови рейндж около ключовото ниво при 100 пункта. Пазарните участници очакват гласуването на Конгреса за здравната програма.

Японската йена продължава със стабилното си представяне срещу долара. Двойката USDJPY проби под подкрепата на 111.50, достигайки 111.01.

Австралийският долар отстъпи след публикуването на данни, свързани с китайската желязна руда. В момента австралийската валута се движи около 50- дневната пълзяща средна като първата сериозна подкрепа е нивото около 0.7500.

На развиващите се пазари щатската валута поскъпна спрямо бразилския реал с 1.7%. В същото време низходящото движение при двойката USDZAR продължава.


Повишение на пазара за дългови книжа

Доходността по облигациите отчете повишение по време на търговията в четвъртък. 10- годишните щатски книжа се покачиха до 2.419%. В Европа водещите книжа също завършиха на положителна територия. Германските облигации се покачиха до 0.431%, докато доходността по 10- годишните британски облигации нарасна до 1.229%.


Златото под натиск, петрола близо до 4- месечно дъно

Златото отчете понижение в четвъртък, притиснато от доброто представяне на щатската валута и преди ключовото гласуване в САЩ за програмата Obamacare”. Благородният метал отчете спад от 5.75 долара или почти половин процент, достигайки 1243 долара за тройунция. Фючърсите на среброто се покачиха с 0.2 на сто до 17.582 долара за тройунция.

Петролът записа спад, поради продължаващите опасения на инвеститорите, свързани с рекордните нива на американските запаси. Това бе четвърти пореден ден на понижение за петрола поради опасенията на пазарните участници, че нарасналите запаси в САЩ биха могли да заличат усилията на ОПЕК да ребалансира петролния пазар чрез мерките за замразяване на добивите. Цената на черното злато спадна с 34 цента до 47.70 долара за барел, докато при сорт Брент понижението бе с 6 цента до 50.58 долара.


Разнопосочни движения за фондовите пазари

Американските индекси завършиха търговията на червена територия поради опасенията на инвеститорите, че администрацията на Тръмп няма да успее да реализира амбициозната си законодателна програма. За Dow Jones това бе шеста поред сесия на слабо представяне.

В същото време водещите пазари в Европа отчетоха повишение. Най-силно се представи германския DAX 30, който нарасна с 1.1% до 12 040 пункта.

Коментари: 0