Доларът се покачи след нови силни данни за американската икономика

Споразумението на ОПЕК доведе до скок при петрола с 10%

Доларът се покачи след нови силни данни за американската икономика

Данните за американската икономика продължават да изненадват приятно пазарните участници, след като вчера данните за частната заетост на ADP показаха, че за предходния месец са създадени 216 000 нови работни места. Предварителните прогнози на анализаторите бяха, че цифрата ще е около 150 000. Доларът успя да се възползва от ситуацията и нарасна спрямо повечето от основните валути. Доларовият индекс, представящ изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути се покачи с около половин процент до 101.50.

Йената бе една от най-слабо представилите се валути. USD/JPY се повиши с 1.85%, достигайки 114.40.

Двойката AUD/NZD се движи в низходяща посока като в момента се търгува на нива около 1.0440. Очакванията са, че Новозеландската централна банка няма да променя лихвата до края на годината, докато за Резервната банка на Австралия тепърва ще видим.

Сред развиващите се валути южноафриканският ранд бе най-слабо представилия се, губейки 1.5 на сто от стойността си. Причина за слабия резултат на валутата са комбинацията от политически проблеми в страната и слабите икономически данни.

Предстоящи събития за деня:

11.00 Еврозона – Индекс на бизнес активността за производствения сектор

12.00 Еврозона – Равнище на безработица

15.30 САЩ – Молби за помощи за безработни

17.00 САЩ – Индекс на бизнес активността за производствения сектоп на ISM

Доходността по американския дълг се покачи

Цените на американските облигации спаднаха по време на търговията в сряда като това доведе до повишение на доходността при 2- годишните книжа с 2.4 базисни пункта до 1.115%. В същото време 10- годишните дългови книжа се търгуваха с повишение от 7.4 базисни пункта на 2.377%.

Споразумението на ОПЕК доведе до скок при петрола с 10%

Силните данни за заетостта в ADP на САЩ и последвалото поскъпване на долара притиснаха златото. Благородният метал отстъпи с 1.3 на сто до 1173 долара за тройунция. Златото продължава с най-лошото си месечно представяне от 2013 насам на фона на поскъпващата американска валута и очакванията за вдигане на лихвите в САЩ.

Медта нарасна до 263 долара, записвайки най-силното си месечно представяне въпреки китайските ограничения върху фючърсните спекулации.

Голямата новина по време на вчерашната търговия бе последното заседание на ОПЕК за годината, което се проведе във Виена. На него страните от петролния картел успяха да се договорят за ограничаването на петролното производство до 32.5 млн. барела на ден. Споразумението включва също и ограничение на добивите с 600 000 барела дневно за производителите извън ОПЕК. Това е първото намаляване на производството от осем години насам. Новината изстреля цената на черното злато нагоре с 10% до 9- месечен връх на 49.44 долара за барел. Сорт Брент пък достигна почти 52 долара.

Европейските пазари на 3-седмичен връх

Американските акции записаха смесено представяне в сряда. Книжата на компаниите от енергийния сектор направиха ръст, въодушевени от постигнатата сделка за ограничаване на петролното производство. От друга страна инвеститорите оценяват поредицата силни данни за американската икономика.

Сред акциите на петролните компании най-силно представяне имаха Marathon Oil, чиито книжа поскъпнаха с 21%, докато акциите на Newfield Exploration скочиха с 16%.

В Европа фондовите пазари достигнаха 3- седмичен максимум, завършвайки месеца на положителна територия. Енергийните акции са водещи.

Коментари: 0