Доларът се стабилизира в очакване на данните за заетостта

Златото е на път да отбележи най- дългата губеща серия на седмична база от 1999 г. насам

Доларът се стабилизира в очакване на данните за заетостта
3653 ~ 3 мин. четене

Доларът се стабилизира спрямо еврото и йената в четвъртък, след като леко поевтиня преди оповестяването на данните за неселскостопанската заетост, които може да подкрепят намеренията на Фед да повиши лихвения процент.

Еврото се разменяше за 1.0917 долара, отдалечавайки се още малко от 2-седмичното дъно на 1.0847, достигнато в средата на седмицата.

Щатската валута остана без особена промяна спрямо йената на 124.78. Доларът все пак остана на път да реализира печалба за седмицата от 0,7%, след като в сряда докосна 2-месечен връх на 125.01.

Оптимистичните икономически данни, които подкрепиха намеренията на Фед да затегне паричната политика, помогнаха на долара да достигне върха в сряда.  Очаква се обаче петъчните данни за заетостта да изиграят по- съществена роля при оформянето на „зависимото от данни” решение на Фед относно повишаването на лихвения процент.

Сред останалите валути, паундът продължи да поевтинява, след като АЦБ изпрати по- миролюбив сигнал от очакваното.

По време на заседанието в четвъртък само един член гласува в полза на незабавното увеличение на лихвения процент, докато повечето очаквания бяха за подкрепата на поне двама члена. АЦБ все пак намекна, че е възможно увеличението да започне в началото на следващата година.

Паундът поевтиня с 0,6% до 1.5510 долара.

Австралийският долар остана стабилен на 0.7361, на път да реализира печалба за седмицата от 0,6%. Тази седмица австралиецът се възползва от факта, че РБА пропусна да отбележи, че валутата е надценена.


Златото е на път да отбележи най- дългата губеща серия на седмична база от 1999 г. насам

Златото се стабилизира около 5- и половина годишно дъно в четвъртък, оставайки на път да запише седмата си поредна седмица на загуба, което е най-дългата губеща серия на метала от 1999 насам. Очаква се в петък данните за заетостта да определят колко близо е Фед до очакваното повишение на лихвения процент.

Силни данни за неселскостопанската заетост биха разпалили спекулациите, че Фед ще започне да затяга паричната политика още следващия месец, което е вероятно да избута нелихвоносния метал до нови дъна.

Спот златото остана почти без промяна на 1 088.76 долара за тройунция. Металът се търгува под 1 100 долара откакто проби подкрепата при разпродажбата от 20 юли, поевтинявайки до 1 077 на 24 юли, което е най-ниската стойността на златото от февруари 2010 до сега.

Кюлчетата са на път да реализират загуба от 0,6% за седмицата, като седмата поредна седмична загуба съответства на подобна губеща серия от периода май- юни 1999 г.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 0,1% до 1 088.80 долара за тройунция.

Броят на американците, попълнили нови молби за помощи при безработица, нарасна по-малко през очакваното за миналата седмица, което предполага, че условията на пазара на труда продължават да се затягат.

Сред останалите благородни метали платината и паладият останаха близо до няколкогодишни дъна. Платината бе на загуба от 0,3% до 948 долара за тройунция, оставайки на път да реализира пета поредна седмица на загуба, докато паладият поскъпна с 0,6% до 598.50 долара за тройунция, но вероятно ще остане на загуба за седмицата. Среброто поскъпна с 0,7% до 14.69 долара за тройунция.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg