Споразумение с Гърция до края на август

Това ще е третият спасителен план за Гърция за последните 5 г.

Споразумение с Гърция до края на август
Автор: Александра Сотирова

Европейската комисия заяви, че преговорите с Гърция за ново спасително споразумение бележат „задоволителен напредък“, а то трябва да бъде постигнато до края на август, обявиха гръцкият министър-председател Алексис Ципрас и френският президент Франсоа Оланд, цитирани от Reuters.

Гърция преговаря с Европейския съюз и Международния валутен фонд за заем от 86 млрд. евро, за да се спаси от финансов крах и колапс на икономиката.

Ципрас прогнозира, че новата сделка ще бъде сключена малко след 15 август. Оланд бе малко по-резервиран - той каза, че я очаква към края на месеца. Двамата държавници разговаряха в Египет, където присъстваха на откриването на новия Суецки канал.

Това ще е третият спасителен план за Гърция за последните 5 г.

Европейската комисия заяви, че преговорите с Атина за ново спасително споразумение бележат "задоволителен напредък", а споразумение е възможно през следващите две седмици, предаде БТА.

Говорителката на Комисията Мина Андреева заяви, че Гърция и кредиторите се надяват да се придържат към "амбициозен и все пак осъществим график" за финализиране на споразумението навреме, така че на 20 август да бъде платена дължима от Атина сума.

Вчера представители на лявото правителство на Гърция заявиха, че Атина се надява да избегне удължаване на преговорите и необходимостта да прибегне до мостов заем, за да покрие плащането на 20 август на над 3 млрд. евро на Европейската централна банка.

Коментари: 0