„Долу маски“ на летищата

Пекин вече е най-големият аеропорт в света, където посрещат и изпращат по лицето

„Долу маски“ на летищата

Снимка: Unsplash

Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Основната антипандемична мярка – носенето на маски на закрити, а някъде – и на открити места, в най-скоро време ще се превърне в анахронизъм за големите летища по целия свят. Нещо повече – още с влизането в съответния аеропорт пътникът ще чува заповед: „Маски долу!“. Причината е внедряването на новата технология за биометрична идентификация SITA Smart Path. Тя позволява на пътуващия човек, веднъж регистриран от биометричния летищен контрол, да се движи абсолютно навсякъде из аеропорта до качването си в самолета, без да се налага повече да удостоверява личността си с някакви документи.

Международното летище в Пекин (код по IATA - PEK) стана най-голямото в света, на което вече е внедрена новата технология за биометричен контрол SITA Smart Path. Тя е разработена от известната мултинационална компания за предоставяне на телекомуникационни и IT услуги на гражданската авиация SITA (б.а. – от фр. Société Internationale de Télécommunications Aéronautiques). Любопитно е да се спомене, че акции в SITA притежаваше и бившият ни национален превозвач – авиокомпания „Балкан“, които обаче бяха продадени преди 20 години от неговия приватизатор Гад Зееви.

Всъщност оказва се, че технологията SITA Smart Path е най-мащабният проект за биометрична идентификация, реализиран от компанията досега. SITA Smart Path е комплексно решение, което позволява на пътника, застанал веднъж пред автомата за регистрация, който сканира неговото лице, да преминава всички останали етапи за предполетни проверки – предаването на багажа, паспортния контрол, преминаването през гейта до настаняването му на седалката в самолета, абсолютно автоматично, дори и без сам да забележи това. Нещо повече – системата за биометрична идентификация е внедрена дори и в магазините за безмитна търговия на летището, поради което от пътника не се изисква да представя бордната си карта при заплащане на закупените стоки на касата.

И въпреки пандемията и необходимостта от придвижване по летището без маски в SITA смятат, че новата технология ще осигури безопасност на пътниците, тъй като практически премахва висенето по опашки за предаване на багажи, паспортен контрол и пр. По данни на компанията на системата са й необходими под 20 минути, за да сканира лицата на 400 пътници – колкото побира например един широкофюзелажен Airbus A380.

На Международното летище в Пекин са монтирани 600 точки за биометричен контрол, от които 80 са на пунктовете за регистрация, 30 – за самостоятелно предаване на багажа, а 250 – за местата за автоматичен паспортен контрол. Летището е най-голямото в Китай и обслужва над 100 млн. пътници годишно, пристигащи и заминаващи със самолетите на 31 местни и 62 чуждестранни авиокомпании по 294 вътрешни и международни линии.

Системата за биометричен контрол SITA Smart Path е инсталирана и на други големи международни летища, като Маями и Орландо в САЩ, в Доха, Катар, а скоро ще бъде внедрена и на много други натоварени летища по целия свят.

Коментари: 0