Доналд Туск подкрепил Борисов срещу искащите оставка

Президентът на ЕНП е заявил, че ГЕРБ единствена има капацитет, опит и разум да преведе страната през кризата

Доналд Туск подкрепил Борисов срещу искащите оставка

Снимка: Бойко Борисов/Facebook

4484 ~ 2 мин. четене

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск е подкрепил българския премиер Бойко Борисов срещу протестиращите с искане на оставката му. Това става ясно от пост на министър-председателя във Facebook. Двамата се срещнаха в Брюксел днес, където българският премиер участва в извънредно двудневно заседание на Европейския съвет. Днес лидерите на държавите от ЕС обсъждат проблемите с Турция, Беларус и Китай, а утре ще се дискутира темата с укрепването и задълбочаването на единния пазар.

„Имате нашата подкрепа“! Това ми каза президентът на Европейската народна партия Доналд Туск по време на срещата ни в Брюксел. Двамата сме на мнение, че българското правителство постигна важни успехи както за страната, така и за европейската интеграция на Западните Балкани - тези политики могат да гарантират устойчиво развитие на България. Той ме поздрави за победата на ГЕРБ на провелите се частични местни избори и заяви, че редовните парламентарни избори са начинът всеки гражданин да изрази своето мнение“, пише Борисов в поста си.

Според Туск „системните партии като политическа партия ГЕРБ имат нужния капацитет, опит и разум да преведат страните си през кризата“, пише още българският премиер.

Борисов също така е обсъдил доклада на ЕК за върховенството на закона в целия ЕС. „Той е обективен и отразява усилията на страната ни за борба с корупцията. България ще изпълни всички препоръки на Венецианската комисия и ЕК за реформи в съдебната система“, казва той.

Малко по късно и самият Туск публикува във Facebook кратък текст, свързан със срещата му с Борисов. Той звучи доста по-различно и  доста по-умерено в "подкрепата". Президентът на ЕНП смята, че трябват още действия в посока укрепване на върховенството на закона в България и борба с корупцията.

„Открит разговор с българския премиер Бойко Борисов днес. По време на управлението му страната е изминала дълъг път, но предизвикателствата остават. Необходими са допълнителни реформи по отношение на върховенството на закона, независимата съдебна система и борбата с корупцията - нашите основни ценности в ЕНП. И демокрацията в България ще има последната си дума на изборите“, написа Туск.

Подкрепи Economic.bg