Дончев: Еврофинансирането не може да спре заради политически скандали

Днес ЕП гласува резолюцията за състоянието на правовата държава и основните права в България

Дончев: Еврофинансирането не може да спре заради политически скандали

Снимка: Красимир Свраков

776 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Въпреки влошения имидж на България, в момента няма риск от загуба на европейски средства. Това увери вицепремиерът Томислав Дончев по време на форума на КНСБ за дигиталнтата и зелена трансформация, пише БНР.

Дончев заяви, че финансиране не може да бъде ограничено или спряно вследствие на политически скандал. Затова пък е възможно то да бъде ограничено и стопирано заради дефицити, пропуски в системата за управление и контрол. 

В момента контролната система на България работи отлично", посочи Дончев.

България попадна във фокуса на Европарламента, където в понеделник депутатите дебатираха около проблемите на страната в бopбaтa c ĸopyпциятa, медийната свобода и въpxoвeнcтвoтo нa зaĸoнa. По тези теми София получи сериозни критики, макар че родните управляващи успяха да направят положителен прочит на проекторезолюцията. 

Томислав Дончев поясни, че този докуметн няма нормативен характер. „Това е някакъв вид сигнал от Европейския парламент. Ако това е сигнал, то е доста объркващ, защото в него има разнопосочни послания", коментира той.

Днес в ЕП се гласува резолюцията, като се очаква отделно да бъде решено дали към предложения първоначално текст да бъдат внесени изменения. Проектът на резолюцията е изготвен от председателя на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар. В черновата се отправя призив за задълбочено разследване от страна на ЕС на съобщенията, свързани със съмнения за корупция в страната. В нея се посочва още, че правосъдната система у нас не е достатъчно независима и е необходима по-голяма отчетност на дейностите, включително на главния прокурор.

 

Подкрепи Economic.bg