Друга вселена предшества нашата и доказателствата са в черните дупки

Това твърди нобеловият лауреат по физика сър Роджър Пенроуз

Друга вселена предшества нашата и доказателствата са в черните дупки

Снимка: Unsplash

Преди Големия взрив е имало друга вселена и доказателства за нейното съществуване все още могат да се наблюдават в черните дупки. Това каза носителят на Нобелова награда за физика сър Роджър Пенроуз. Изказването му идва малко след спечелването на приза за пробиви в общата теория на относителността на Айнщайн и доказателството за съществуването на черни дупки.

Пенроуз твърди, че съществуването на необясними петна от електромагнитно излъчване в небето – известни като „точки на Хокинг“ – са останки от предишна вселена. Изказването кореспондира с теорията за „конформната циклична космология“ на Вселената и предположението, че тези точки са остатъчна енергия, пренесена от черни дупки от по-стара Вселена.

Черните дупки са област от пространство-времето, която не може да бъде напусната от нищо, попаднало в обсега ѝ, включително от светлината.

Съществува вероятност времевият мащаб за пълното изпаряване на черна дупка да се окаже по-дълъг от съществуването на сегашната ни вселена. Това означава, че следите няма как да бъдат разкрити.

Твърдя, че има опити за наблюдение на „радиацията на Хокинг“. Големият взрив не е бил началото. Имало е нещо преди Големия взрив и това е нещото, което ще имаме и в бъдеще“, каза сър Роджър Пенроуз пред The Telegraph.

Точките на Хокинг“, обяснява физикът, са с около осем пъти по-големите от диаметъра на Луната. „Има доказателства за поне шест от тези точки“, казва той.

Мнозина обаче критикуват идеята и съществуването на описаната от Пенроуз радиация от тези черни дупки тепърва ще бъде потвърждавано.

Нещо повече, ако една безкрайно голяма вселена трябва да се превърне в безкрайно малка вселена в рамките на тази след нея, ще бъде необходимо всички частици да губят своята маса с напредването на Вселената – идея, която също е посрещната със скептицизъм.

Коментари: 0