Дубай улеснява престоя на чужденци

Нови визови правила ще облекчат студенти и инвеститори

Дубай улеснява престоя на чужденци
Миналия месец Обединените арабски емирства обявиха, че ще облекчат ограниченията върху собствеността за чуждестранния бизнес и правата на пребиваване, като ход за увеличаване на инвестициите и привличане на нови таланти.

Промените, които се очаква да бъдат въведени до края на годината, ще позволят пълен външен контрол върху предприятията извън свободните икономически зони и визи за дългосрочно пребиваване до 10 години за квалифицирани специалисти и студенти. Това е последната от редица реформи на страните от Персийския залив за разнообразяване на икономиките им и за стимулиране на растежа, тъй като много от тях се опитват да намалят зависимостта си от петрола, пише CNN

През 2016 г. Бахрейн предостави възможност за 100% собственост на определени чуждестранни компании, а през 2017 г. Саудитска Арабия обяви план за програма, подобна на зелена карта за чужденците. Катар пък одобри закон, който дава право на постоянно пребиваване на някои квалифицирани работници.

Понастоящем квалифицирани работници и студенти могат да останат в ОАЕ, само ако са наети, а всички предприятия извън специалните свободни икономически зони трябва да имат местен собственик с 51% собственост.

Как ще се отразят промените на различните нива?

Университети и студенти

Университетите очакват прилив на нови таланти, след като визите за пребиваване за студенти бъдат удължени от една до пет години, а за "изключителни академични" студенти - до 10 години. Седуин Фернандес, заместник директор на университета Middlesex в Дубай, прогнозира нарастване на броя на студентите с най-малко 10% (от сегашните 3200) през първата година от новата визова политика.

Новата политика би означавала, че студентите биха могли да завършат три- или четиригодишен курс само с един визов процес.

Лекари

Дубай вече е популярна дестинация за лекари, с най-съвременни медицински технологии и щедро заплащане. Като един от най-бързо развиващите се градове в света - населението му се увеличава с 10,7% годишно - здравните служби се състезават помежду си за специалисти. Градът също се превърна в център за медицински туризъм, който се нарежда на първо място в Близкия изток, според скорошен доклад на Knight Frank. До 2020 г. емирството има за цел да привлече 500 000 медицински туристи, от 325 000 през 2016 г.

За да насърчи инвестициите в сектора и да привлекат повече специалисти, правителството въведе редица инициативи, като например свободни зони (без данъци) за здравно обслужване и задължително здравно осигуряване. Най-новият вариант е десетгодишната виза за специалисти в областта на медицината.

Инвеститори

Другият голям бенефициент на реформите са глобалните инвеститори. Според новите правила, лица, които не са жители на емирствата, може да контролират 100% от компаниите навсякъде в страната, без да е необходимо да намира местен партньор или свободна зона.

Преките чуждестранни инвестиции в ОАЕ остават в застой в продължение на няколко години. Въпреки че е водеща в Персийския залив, чуждестранните инвестиции в ОАЕ са спаднали от върховите 14,2 млрд. долара през 2007 г. до 8,9 млрд. долара през 2016 г., според данните на Световната банка.

Новите правила ще намалят значително разходите за правене на бизнес в емирствата.
Коментари: 0