Дубайският шоколад задвижи пазара на шамфъстък в Турция
Турция също е обхваната от новата сладкарска мания

© ECONOMIC.BG / Depositphotos
Може да е започнало с опит на жителка на ОАЕ да утоли глада си по време на бременност, но най-новото вкусово усещане, обхванало Близкия изток и отвъд него, раздвижи пазара на турски шамфъстък, тъй като търсенето на дубайски шоколад расте.
Турция е на път да отчете рекордно висока реколта от шамфъстък за 2024-25 г., с оценки между 385 000 и 400 000 тона, което е два пъти повече от предходния сезон и я нарежда на второ място след САЩ по общо производство.
И благодарение на търсенето на сладкарските изделия, изглежда, че този рекордно висок добив ще бъде погълнат.
Създаден от британско-египетския предприемач Сара Хамуда, "Дубайски шоколад" взема традиционния десерт кюнефе – съдържащ шамфъстък, настъргано тесто, сладко меко сирене и сироп – и го обвива в богато шоколадово покритие. Това, което започна като домашно приготвено лакомство, придоби популярност, когато попадна в социалните медии и комбинацията с много калории стана вирусна.
Тази хранителна мода може да е фактор, допринасящ за скока в износа на турски шамфъстък. Доставките през първата половина на 2024 г., от малко под 12 000 тона, почти се изравниха с общия обем от 2023 г. – преди еуфорията около дубайкия шоколад, генерирайки 100 милиона долара приходи.
Не само увеличеното чуждестранно търсене на шамфъстък повишава цените и намалява предлагането, самата Турция също е обхваната от новата сладкарска мания.
Местните медии съобщават за дълги опашки пред специализираните сладкарници, произвеждащи деликатеса, чиито цени са се покачили до около 90 долара за килограм.
Въпреки че гладът за дубайски шоколад не би трябвало да доведе до недостиг на доставки на шамфъстък, благодарение на силната реколта, модата тласка нагоре цените на сладкарските изделия в сектора, каза Мехмет Йълдъръм, председател на Асоциацията на производителите на баклава и сладкиши.