Държавата няма пари да плати на строителните фирми

Според регионалния министър „Автомагистрали“ е възложила поръчки за ремонти на стойност 1.5 млрд. лв. при бюджет под 400 млн. лв.

Държавата няма пари да плати на строителните фирми

Снимка: Красимир Свраков

8600 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Автомагистрали ЕАД

Ремонтът на отсечката между Чирпан и Стара Загора на магистрала „Тракия“ е възложен, без да е имало осигурени средства в бюджета за това. Поради тази причина сега Агенция „Пътна инфраструктура“ няма пари да се разплати с частната фирма изпълнител – „Автомагистрали –Черно море“. Всъщност дружеството се явява подизпълнител на държавната „Автомагистрали“, която е получила ангажимента да ремонтира пътя.

Това стана ясно от думите на регионалния министър Виолета Комитова, която даде брифинг днес заради протеста на служителите на частната фирма, която настоява да ѝ се платят над 36 млн. лв. за свършената работа.

Министърът призна, че строителят си е свършил работата и реално проблемът наистина е в държавата, че не му плаща.

Ние закъсняваме. Те имат договор с държавната „Автомагистрали“, който договор е в онази обща тема със свръхдоговарянето. Нашето дружество си е позволило да дава работа на фирми, без да им осигурено финансиране“, обясни Комитова.

Тя обаче уточни, че проблемът не е само финансов, а и юридически. Причината е, че сега АПИ и МРРБ не знаят дали въобще имат право да платят на фирмите строители, на които им е дадена работа чрез наддоговаряне на заложените в бюджета средства. Поради това казусът е пратен на прокуратурата, която да се произнесе дали държавата има право да се разплаща, без реално парите да са осигурени предварително.

„Пред много голям юридически проблем сме. Дори да имахме всички пари да платим, влизаме в хипотеза да нарушим няколко закона. Но в момента нямаме пари, чакаме актуализация на бюджета и не знам как ще стане“, каза Комитова.

Фирмата е станала жертва на договор с наддоговаряне от държавната „Автомагистрали“. Въпросите са към бившите ръководители на фирмата, на АПИ и на МРРБ. Как са мислели да решат този въпрос? Има много такива случаи. Има бюджет за 380 млн., а е възложена работа за 1.5 млрд. лв. Не знам какво са си мислели – измама ли е, някаква политика ли е, но сме изправени пред два проблема – юридическият и парите“, каза министърът.

От АПИ се надяват актуализацията на бюджета да влезе възможно най-бързо за обсъждане и с допълнителните средства да се разплатят поне с фирмите, при които няма превъзлагане – да им се плати и да се работи нормално с тях. Според Агенцията има нужда от допълнителни 1.5 млрд. лв. за всички възложени дейности.

Подкрепи Economic.bg