Джеф Безос загуби $19.2 млрд. за два дни

Причината е поевтиняване на акциите на Amazon с близо 15% в рамките на двете последни борсови сесии

Джеф Безос загуби $19.2 млрд. за два дни

Снимка: Amazon

Автор: Божидара Иванова
Основателят на компанията за онлайн търговия Amazon Джеф Безос загуби 19.2 млрд. долара за два дни заради поевтиняването на акциите на компанията, съобщава Bloomberg. Загубата му за толкова кратък срок е рекордна сред мултимилиардерите в света. 

Безос претърпя огромна загуба заради спад на котировките на акциите на Amazon, чиято цена в петък се понижи със 7.8%, а вчера с още 6.3%. Това се случи след обявяването на финансовите резултати на компанията му, които не оправдаха очакванията на пазара. През третото тримесечие Amazon отчете приходи на стойност 56.6 млрд. долара, а очакванията на анализаторите бяха за приходи от 57.1 млрд. долара. 

Според Bloomberg състоянието на Джеф Безос в момента се оценява на 128.1 млрд. долара, а в началото на миналия месец то бе 167.7 млрд. долара. Предишният подобен рекорд бе отчетен на 27 юли, когато основателят на Facebook Марк Зукърбърг изгуби 16.5 млрд. долара заради поевтиняването на акциите на компанията му с 20% на фона на незадоволителните резултати. 

Поевтиняването на акциите вчера се е отразило и на бизнеса на Бил Гейтс, който е изгубил 558,3 млн. долара и сега състоянието му се определя на 92,8 млрд. долара. 

Припомняме, че в началото на юли агенцията обяви класацията си на най-богатите 500 души в света, в която Безос бе начело със състояние от 142 млрд. долара. В топ 3 попадат основателят на Microsoft Бил Гейтс (94,2 млрд. долара) и основателят на Facebook Марк Зукърбърг (81,6 млрд. долара). 
Коментари: 0