Джонсън обяви новия митнически режим след Brexit

Великобритания запазва тарифите за автомобили и селскостопански продукти

Джонсън обяви новия митнически режим след Brexit

Снимка: БТА

3209 ~ 1 мин. четене

Великобритания определи своя тарифен план за глобална търговия, след като официално напусне Европейския съюз в края на тази година, предава Bloomberg. Страната намали митата за внос на много продукти, като същевременно защити индустрии като автомобилното производство и селското стопанство.

Стоки като съдомиялни машини, фризери и коледни елхи ще могат да влязат в САЩ без тарифа от 1 януари 2021 г., се казва в изявлението на министерството на международната търговия. Тарифите от 10% обаче ще се запазят за селскостопански продукти като говеждо и агнешко месо, както и за автомобили, съобщиха от ведомството.

Британският режим на търговия е важна характеристика на неговата икономическа политика. Тъй като страната напуска ЕС, трябва да замени общата за Блока външна тарифа. Отделно, кралството продължава търговските си преговори с ЕС, като целта е да подпише споразумение в канадски стил, което ще премахне повечето тарифи и квоти за стоки, но ще въведе нови бариери като митническото дело. Последният кръг от преговори завърши с няколко признака за напредък.

Обединеното кралство заяви, че 60% от търговията му ще стане безмитна чрез този режим, в сравнение с 47% в момента. Ще бъдат премахнати тарифи за внос на обща стойност от 30 млрд., влизащ във веригите за доставка във Великобритания.

„Нашата нова глобална тарифа ще бъде от полза за потребителите и домакинствата в САЩ чрез намаляване на бюрокрацията и намаляване на разходите за хиляди ежедневни продукти“, казва в изявлението министърът на международната търговия Лиз Тръс. „Ние подкрепяме американската индустрия и помагаме на бизнеса да преодолее безпрецедентните икономически предизвикателства, породени от коронавируса“.

Коментари: 0