ЕБВР отпуска 1 млрд. евро в подкрепа на малките и средни предприятия за справяне с вируса

Целта е да подпомогнат компании, засегнати от коронавируса

ЕБВР отпуска 1 млрд. евро в подкрепа на малките и средни предприятия за справяне с вируса

Снимка: Unsplah

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви извънреден „Пакет солидарност“ на стойност 1 млрд. евро с мерки в подкрепа на компаниите в регионите, които покрива, за справяне с последиците от пандемията от коронавирус, става ясно от съобщение на сайта на банката.

„Предложенията са одобрени от акционерите на Банката, която инвестира в подкрепа на развитието, особено на частния сектор в 38 нововъзникващи икономики“, се казва още в съобщението на банката. В рамките на спешната програма ЕБВР ще създаде „рамка за устойчивост“, за да осигури финансиране за клиенти на ЕБВР със стабилен бизнес, които изпитват временни затруднения с обслужването на кредитите си.

„Пандемията от COVID-19 и последиците от нея за икономиката са безпрецедентно предизвикателство за ЕБВР и за страните, които покрива“, казва президентът на банката Сума Чакрабарти.

Банката има готовност за по-нататъшни активни и неотложни стъпки за коригиране и разширяване на инструментите си за финансиране в партньорство със своите страни на дейност, партньорски международни и финансови институции и международната общност, подчерта той.

Планираните мерки включват разширяване на търговското финансиране и осигуряване на краткосрочно финансиране до две години чрез финансови институции, по-специално в подкрепа на малки и средни предприятия.

Тя ще прецени необходимостта от преструктуриране на съществуващи заеми, включително възможността за удължаване на падежи и промяна на други условия и ще използва възможностите си за предоставяне на средства в местна валута.

Основната цел на мерките е да предостави бърз отговор на нуждите на компании, които страдат от последиците от коронавируса и породеното от тях сътресение на световната икономика.

Банката ще предостави оборотни средства за срок до две години за други предприятия и енергийни производители и преструктуриране на баланса и краткосрочна ликвидност за свои клиенти, които оперират в областта на енергетиката и инфраструктурата.

Икономистите на ЕБВР очакват да бъде засегнато икономическото производство именно в нейните региони на дейност, особено в Централна Азия, Източна Европа и Югоизточна Европа, Русия и Кавказ.

Спадът на цените на петрола вероятно също ще повлияе на страните производителки в регионите на ЕБВР и парите, които емигрантите изпращат в родината си, също се очаква да намалеят, съобщава банката.

Коментари: 0