Единно Covid-19 приложение за цял ЕС ще е по-полезно

Това смята Европейският орган за защита на данните

Единно Covid-19 приложение за цял ЕС ще е по-полезно

Снимка: Unsplash

1004 ~ 2 мин. четене
Европейският орган за защита на данните призова да се използва едно приложение за коронавирус в целия Европейски съюз, вместо всяка държава да прави своя собствена версия, предава BBC.

Няколко държави разработват приложения за проследяване, но защитниците на поверителността предупреждават за опасностите, които могат да представляват.

Европейският надзорен орган по защита на данните смята, че най-доброто решение за пандемията е да има едно единствено приложение в ЕС с вградена силна защита на данните. “Няма да можем да решим (проблема) само с национални инструменти”, предупреди ръководителят на органа Войчех Виевиоровски

Основният закон на ЕС за поверителност – Общият регламент за защита на данните (GDPS), позволява обработването на чувствителна частна информация, когато това е в интерес на общественото здраве.

Но “големите данни означават голяма отговорност”, обърна внимание Виевиоровски.

В родната Полша на Виевиоровски се надигна критика срещу местното приложение, което проследява местоположението на потребителите, докато те са в задължителна самоизолация.

Базираната в САЩ „Фондация електронни граници“, занимаваща се със защита на дигиталните права, предупреди, че световните правителства „изискват извънредни нови правомощия за наблюдение“, за да се опитат да ограничат вируса. Такива правомощия обаче трябва да загубят валидността си, веднага след като кризата приключи, се казва в съобщение на организацията.

Очаква се Ирландия също да внедри приложение през следващите две седмици, което да се използва доброволно от гражданите. Обединеното кралство, което напусна ЕС, обмисля собствено решение.

Защита на данните “by design” 

Редица държави членки на ЕС вече имат или са в процес на разработване на мобилни приложения, които използват различни подходи. Някои от тях, използващи Bluetooth за проследяване на контакти, “изглеждат полезни”, смята Виевиоровски. 

Според него обаче има нужда от единно Covid-19 мобилно приложение, което да е координирано на европейско ниво. В идеалния случай би трябвало да бъде включена и Световната здравна организация, „за да се осигури защита на данните чрез проектиране в световен мащаб от самото начало“.

Според Виевиоровски всички мерки, които сега нарушават неприкосновеността на личния живот, трябва да бъдат:
  • Временни и остава след кризата
  • Ограничено предназначение – до това, което е необходимо
  • Достъпът до данни да е ограничен и да се знае кой го има
  • Знае се кой какво прави със суровите данни и резултатите от тях
Подкрепи Economic.bg