Еднократните сапуни в хотелите постепенно ще трябва да отпаднат

Зелените иновации неминуемо ще засегнат и туризма

Еднократните сапуни в хотелите постепенно ще трябва да отпаднат

Снимка: Министерство на туризма

12837 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

На фона на все по-зеленото бъдеще, което ЕС подготвя за страните членки, всички сектори от икономиката ще трябва да се приспособят към новата реалност. Целта е защита на околната среда и намаляване на вредните емисии. Именно такива политики може да бъдат приложени и в туризма. Зелените иновации бяха обсъдени днес на кръгла маса, в която участваха Министерство на туризма и заинтересовани лица.

Участниците представиха конкретни примери и стъпки за намаляване на пластмасата в хотелите. Една от най-важните такива за хотелите е да заменят еднократните козметични продукти (сапуни, шампоани, душ гелове) с дозатори за многократна употреба, а сламките и пластмасовите чинийки с биоразградими алтернативи от захарна тръстика. Въвеждането на хартиени торби за пране също е обсъждана опция.

По време на събитието бе представена и компания за производство на ядливи чаши, 100% веган, които могат да допринесат за добавената стойност на заведението за хранене или хотела, като повишат неговата разпознаваемост.

Насърчаването и прилагането на зелените иновации в туристическия сектор може да подобри чувствително състоянието на околната среда, да намали изчерпването на ресурсите и да увеличи сигурността на енергийните доставки. Взаимодействието в тази посока на всички заинтересовани страни ще доведе до устойчивото развитие на сектора.

Зелените иновации представляват голям потенциал за повишаване на конкурентоспособността на туристическия бизнес. Чрез производството на екологично чисти продукти и прилагането на екологични технологии в своите бизнес цикли туристическите фирми могат да повишат своята конкурентоспособност и да навлязат в нови международни вериги на добавена стойност“, изтъкна министър Стела Балтова.

В специално видеообръщение към участниците в кръглата маса генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили подчерта важността на инициативата – особено в момент, когато туристите могат да бъдат много важен фактор при посрещане на предизвикателствата, свързани с климатичните промени. Той изрази увереност, че кръглата маса „Зелени иновации в туризма“ ще помогне за осъзнаване на значението на декларацията от Глазгоу и ще допринесе за широкото възприемане и прилагане на принципите й в България и в системата от ценности в туризма. 

Заместник-министърът на МОСВ Ренета Колева представи ангажиментите на туристическия бизнес и предстоящите промени съгласно Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

Нещата ще се променят реално, когато се въведе принципът “замърсителят плаща”, заяви убеждението си заместник-министър Колева.

Тя представи идеята за разширена отговорност на производителите на пластмасови и други замърсяващи природата продукти чрез покриването на разходите с продуктова такса, плащането на която трябва да влезе в сила от началото на 2025 г.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg