Цените в ресторантите и хотелите са паднали едва през септември

Годишната инфлация пада под 1% за първи път през 2020 г.

Цените в ресторантите и хотелите са паднали едва през септември

Снимка: Pixabay

Антония Симова Автор: Антония Симова

Годишната инфлация през септември е под 1%, като за първи път през тази година преминава тази граница. След началото на пандемията имаше значително понижаване на инфлационния индекс, който в месеците между април и август се движеше около 1-1.5%. За сравнение, през януари инфлацията в страната беше достигнала 4%. Успоредно с това статистиката отчита през септември месечна дефлация - за пети месец от началото на годината, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за изменението на средните цените на стоките и услугите в България.

За тези процеси сериозен ефект оказва понижението на цените в ресторантите и хотелите, които падат средно с 2% на месечна база. За сравнение, през юли те се повишиха с 2%, а през август - с 0.2%. Тогава трендът беше нагоре въпреки правителственото решение за намаляване на ДДС за заведенията от 20 на 9% и въпреки че много хотелиери обещаваха да свалят цените значително в опит да привлекат родни туристи - тези, на които разчитаха да спасят летния сезон.

За сравнение, в другия сектор, в който бе намалена ставката - този на книгите, се отчита поевтиняване три поредни месеца - с 1.1% през юли, 0.5% през август и 0.8% през септември.

Поевтиняване се отчита през изминалия месец и в транспорта - с 1.1%, както и при облеклото и обувките - с 1%. Цените в сектора на развлеченията и културата спадат с 9%.

Поскъпване обаче има при хранителните стоки и безалкохолните напитки - с 0.4%, докато цените на алкохола и цигарите остават непроменени. Статистиката отчита увеличение на режийните разноски с 0.3%, както и на съобщителните услуги с 0.2%. В първия за учебната година месец цените на образователните услуги скачат с 3.1%.

Коментари: 0