Египет ще строи втори Дубай

Обявиха проекта за новата супер модерна административна столица

Египет ще строи втори Дубай
232 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Египет възнамерява да започне строеж на втори Дубай град, който не само да може да съперничи с най-луксозния бизнес център в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и в света, но и да облекчи пренаселената столица Кайро, съобщи ТАСС.

Днес се състоя церемония по подписване на договор с ОАЕ за изграждане на новата „административна столица” на Египет в рамките на международната икономическа конференция в град Шарм ел Шейх. На нея присъстваха египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и вицепрезидентът на ОАЕ Мохамад бен Рашид ал Мактум. Проектът е на стойност 45 млрд. долара.

Градът ще се намира на 45 км източно от центъра на Кайро. Сега там теренът е пустинен, но до 5-7 години ще могат да се заселят първите му жители. Градът ще е на площ от 700 кв.км и ще се свързва с Кайро с модерна железница, която ще стига до международното столично летище. Впоследствие новият град ще си има и собствено летище, парк с размерите на четири „Дисниленд”-а и хотел небостъргач.

Реализацията на амбициозния проект ще позволи от столицата да се преселят 5 млн. души. Повечето жители на новия град ще са държавни служители, тъй като в този „втори Дубай” ще бъдат изградени държавни учреждения, парламент, президентски дворец и дипломатически квартал. Градът ще разполага с перфектна инфраструктура и ще се използват различни иновации. 

Коментари: 0