ЕК: Източна Европа не е дискриминирана заради новите локации на европейските агенции

ЕС- 27 избра Париж за новата централа на Европейския банков орган (ЕБО) и Амстердам за новото седалище на Европейската агенция по лекарствата

ЕК: Източна Европа не е дискриминирана заради новите локации на европейските агенции

Няма дискриминация към Централна и Източна Европа по повод решението на Съвета на ЕС да премести две от ключовите за Алианса агенции от Лондон. Това е мнението на Европейската комисия по темата. Както по-рано ви съобщихме ЕС- 27 избра Париж за новата централа на Европейския банков орган (ЕБО) и Амстердам за новото седалище на Европейската агенция по лекарствата.

Коментарът идва вероятно заради позицията на Словакия, която отказа да даде гласа си за определена страна във втория и третия кръг в знак на протест срещу липсата на по-малка държава членка в конкурса. „Това решение е строго политическо и очаквахме поне една държава-членка от региона да отиде след първия кръг до втория кръг", каза Томас Дракър, министър на здравеопазването на Словакия. „Мисля, че не е честно. Това не е добро послание за жителите на Европа”, добави той.

Мнението на ЕК и председателят Жан-Клод Юнкер е, че 14 години след разширяването на ЕС (през 2004 г. - бел. ред.) няма причини да се говори за разлики между Изтока и Запада, пише БТА. Говорителят на ЕК добави, че работим за Европа на 27 държави, без разлики и дискриминация, добави говорителят. Той даде пример за еднаквото отношение на ЕС към всички държави от Общността със законодателните предложения за командированите работници и състава на храните. Комисията работи за единство в ЕС, нашата задача бе единствено да оценим подадените предложения за домакинство на агенциите, допълни говорителят.

Съветът на ЕС снощи отхвърли с гласуване предложенията на София, Букурещ, Братислава, Атина, Барселона, Бон, Брюксел, Копенхаген, Дъблин, Хелзинки, Лил, Малта, Милано, Порто, Стокхолм, Виена, Варшава и Загреб за домакинство на Европейската агенция по лекарствата. В надпреварата за домакинство на Европейския банков орган България не участва. Преместването на двете агенции се налага заради Brexit. 

Коментари: 0