ЕК позволи на България да използва 1 млрд. лв. от ОПИК за подкрепа на бизнеса

Средствата могат да се ползват както за предоставяне на грантове, така и за гарантиране на фирмени кредити

ЕК позволи на България да използва 1 млрд. лв. от ОПИК за подкрепа на бизнеса

Снимка: БТА

Европейската комисия позволи на България да използва 511 млн. евро (1 млрд. лв.) от оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за справяне с неблагоприятните последици от кризата с коронавируса. Тази финансова подкрепа включва безвъзмездни средства за оборотен капитал за микро-, малки и средни предприятия, капиталови инвестиции и гаранции по заеми.

„България беше една от първите държави членки, които се възползваха от Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса. Тези мерки имат краткосрочна цел за оказване на помощ при кризи, но България ще продължи да се ползва от допълнителна подкрепа от ЕС за икономическо възстановяване от кризата“, коментира комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Припомняме, че с изключение на мярката „60/40“ и заемните гаранции през ББР за фирми и физически лица, цялата останала подкрепа за българския бизнес в коронакризата минава през европейските средства.

Пред БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира, че българското правителство трябва да започне да използва национален ресурс при подкрепата за бизнеса, тъй като европейските програми не са направени да работят по този начин. Той добави, че към момента до бизнесът реално е стигнала незначителна част от обявените средства и ако се действа по същия начин сега, резултатът ще е още по-лош.

Вчера, при представянето на новите бизнес ограничения, икономическият министър Лъчезар Борисов се похвали, че в момента се работи по освобождаването на 156 млн. лв. ресурс от ОПИК, който да бъде насочен за подкрепа на затворения бизнес.

Коментари: 0