ЕС ще раздробява компании, ако не спазват новите му правила

Комисията ще представи два законопроекта идния месец

ЕС ще раздробява компании, ако не спазват новите му правила

Снимка: Unsplash

Правилата за технологичните компании, извършващи дейност на територията на Европейския съюз, се затягат с пълна сила. А нарушаването им може да доведе не само до глоби за гигантите. Нещо повече, необходимостта от спазването им може да принуди играчите да променят бизнес моделите си или дори раздробят дейността си на континента. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по вътрешния пазар и услугите Тиери Бретон, цитиран от Reuters.

Новите цифрови закони в ЕС

Коментарите на Бретон идват две седмици преди представянето на проектите за нова нормативна уредба в ЕС. Става дума за Закона за цифровите услуги (DSA) и Закона за цифровите пазари (DMA), които целят да регулират отношенията в съвременната дигитална икономика и общество. На практика те ще засегнат големи американски играчи като Google, Apple, Amazon, Facebook и Microsoft.

DSA ще принуди технологичните компании да обяснят как работят техните алгоритми, да отворят своите рекламни архиви за регулаторите и изследователите и да се постараят повече в борбата с речта на омразата, вредното съдържание и фалшивите продукти на платформите им. DMA пък ще въведе изисквания в сферата на конкуренцията и ще забрани практики за фаворизиране на собствени услуги.

Неспазването на новите правила ще си има и последствия. Бретон обясни, че ще се започва с глоба, която може да бъде последвана от по-голяма такава, от друг вид корекции и в крайна сметка от структурно разделяне на бизнеса на компанията.

С няколко думи опциите варират:

От глоби до раздробяване, но разбира се само на европейския пазар“, обясни еврокомисарят.

Според него стигането до принудително разделяне на бизнеса е крайна мярка. „Структурното разделяне не е цел, не е моята цел, просто отново трябва да се уверим, че имаме и средства за действие, ако е необходимо“, поясни той.

Наред с това, технологичните компании, искащи да извършат придобиване, вероятно ще трябва да уведомяват ЕС за намеренията си.

Двата закона все още са на ниво проект. Тепърва те ще бъдат представени публично през декември. След това ЕК ще трябва да преговаря със страните от ЕС и Европейския парламент, за да постигне съгласие по финализиране на законодателната рамка. Процесът може да отнеме година или две.

Коментари: 0