ЕК ще осигури €400 млн. за ваксини по програмата на СЗО

Инициативата COVAX цели да обезпечи по справедлив начин всички държави с коронавирусна ваксина

ЕК ще осигури €400 млн. за ваксини по програмата на СЗО

Снимка: БТА

~ 1 мин.

Европейската комисия заяви в понеделник, че ще осигури 400 млн. евро (476 млн. долара) под формата на гаранции за инициативата COVAX, ръководена от Световната здравна организация (СЗО) за закупуване на ваксини срещу COVID-19, предава Reuters. 

Новината идва, след като миналата седмица ЕК сключи сделка с британската фармацевтична компания AstraZeneca да купи от нея поне 300 млн. броя ваксини, които да бъдат разпределени между държавите членки (България например се очаква да получи 2.3 млн. бройки). Информацията предизвика опасения, че контрактът може да подкопае инициативата на СЗО. 

Международният механизъм COVAX на СЗО има за цел да обезпечи на справедлив принцип с коронавирусни ваксини всички държави, когато такова лекарство бъде разработено. 

„Работим с всички производители на ваксини, за да гарантираме, че тези страни, които се присъединят своевременно към това усилие, ще имат равен достъп до всички лицензирани и одобрени ваксини“, коментира миналата седмица генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус. 

Страните, които желаят да бъдат част от инициативата на СЗО, наречена COVAX, трябваше да заявят интереса си до понеделник.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини / Threads