ЕК сключи договор за 300 млн. COVID-ваксини с AstraZeneca

Това е първата такава предварителна сделка за покупка на ваксини

ЕК сключи договор за 300 млн. COVID-ваксини с AstraZeneca
~ 1 мин.

Европейският съюз подписа споразумение за доставка на най-малко 300 милиона дози от потенциалната бъдеща ваксина срещу COVID-19 на фармацевтичната компания AstraZeneca, която британската компания разработва заедно с Оксфордския университет.

Това е първата такава предварителна сделка за покупка, която може да отслаби плановете на Световната здравна организация (СЗО) за глобален подход, предава Reuters.

Европейската комисия, която води преговори от името на всички 27 държави членки на ЕС, заяви, че сделката включва възможност за закупуване на още 100 милиона допълнителни дози от британския производител на лекарства, ако ваксината му се окаже безопасна и ефективна.

ЕК стартира разговорите с AstraZeneca преди месеци, както и със Sanofi и Johnson&Johnson, CureVac и Moderna.

До сделка с AstraZeneca се стигна, след като по-рано група държави, водена от Франция, Германия, Италия и Нидерландия, стартира разговорите с компанията по темата.

Комисията отказа да оповести условията на споразумението с AstraZeneca, но заяви, че сделката ще засегне финансирането на част от предходните разходи за разработване на ваксини. Финансирането ще бъде частично авансово плащане за осигуряване на дозите, но реалните покупки ще се решават на по-късен етап от всяка държава от ЕС.

Това ново споразумение ще даде възможност на всички държави членки на ЕС да имат достъп до ваксината по справедлив начин без никаква печалба по време на пандемията“, се казва в съобщение на AstraZeneca.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини / Threads