България ще получи 2.3 млн. ваксини срещу Covid-19

Ваксината ще е безплатна и доброволна, обяви здравният министър

България ще получи 2.3 млн. ваксини срещу Covid-19

Снимка: Красимир Свраков

България ще получи 2.3 броя ваксини срещу Covid-19, от тези, които фармацевтичната компания AstraZeneca ще произведе за Европейския съюз (ЕС). Ваксината ще бъде безплатна и напълно доброволна, увери министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„Тогава, когато бъде създадена такава ваксина, тя ще бъде абсолютно безопасна за българските граждани. Тя няма да бъде задължителна. Тази ваксина ще се поставя абсолютно доброволно, по желание на всеки български гражданин. Тя ще бъде безплатна за всички, които пожелаят да си сложат тази ваксина“, обяви здравният министър по време на посещението си в Стара Загора, предава БНТ.

Припомняме, че вчера Европейският съюз подписа споразумение с фармацевтичната компания AstraZeneca за доставка на най-малко 300 милиона дози от бъдещата ваксина срещу коронавирус. Европейската комисия, която води преговори от името на всички 27 държави членки на ЕС, заяви, че сделката включва възможност за закупуване на още 100 млн. допълнителни дози от британския производител на лекарства, ако ваксината му се окаже безопасна и ефектива.

Това, което ще бъде вкарано на българския пазар, ще е преминало всички изпитвания. В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора“, увери проф. Костадин Ангелов.

С предимство при поставянето на ваксината ще бъдат уязвимите групи от хора, които са най-застрашени от заразяване с коронавирусна инфекция. Хората над 65-годишна възраст, хората, които имат хронични заболявания, както и  всички служители на първа линия. „Тяхната цифра е малко над 2 милиона. Такива са и нашите квоти, които сме заявили за доставянето на тази ваксина“, уточни ресорният министър.

В края на следващата седмица предстои видеоконферентна връзка на всички здравни министри от страните членки в ЕС, на която ще бъдат обсъдени механизмите за доставката на новата ваксина.

 

Коментари: 0