ЕК може да забави старта на АЕЦ „Белене“ с още 5 години

„Белене приключи”, каза Светослав Малинов, който изпрати въпроса и получи отговора от Комисията

ЕК може да забави старта на АЕЦ „Белене“ с още 5 години
Автор: Александра Сотирова

България ще трябва отново да получи разрешение от Европейската комисия за изграждането на проекта АЕЦ „Белене”. Поне така твърди евродепутатът Светослав Малинов, който получи отговор от Европейската комисия на въпроса си: "Има ли нови изисквания за изграждането на атомни електрически централи в ЕС, приети след аварията в АЕЦ Фукушима? Комисията отговаря, че има нови изисквания и те важат за новите ядрени инсталации, за които за първи път се издава лицензия за строителство след 14 август 2014 г.

Ето и отговора на Европейската комисия на въпроса на евродепутата Светослав Малинов

Според Малинов възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“ през 2018 г. представлява нов проект по смисъла на чл. 41 от Договора за Евратом, което означава, че ЕК ще изготвя и ново становище за съответствие на проекта с правилата на ЕС.

В отговора си Европейската комисия подчертава, че отдава първостепенно значение на ядрената безопасност и защитата на гражданите.

„Белене приключи”, каза пред Economic.bg Малинов. По думите му новите изисквания за безопасност са по-високи и поставят акцент върху сеизмологичността. „След дълги и мъчителни преговори всичко трябва да се случи наново”, коментира още той.

„Това означава на практика, че новите инвеститори, които правителството търси в момента, ще трябва да се съгласят да влязат в проект, който няма понастоящем одобрението от Европейската комисия и тепърва ще трябва да се оценява по строгите европейски критерии след Фукушима. Няма инвеститор, който да се съгласи на тази авантюра. АЕЦ „Белене“ никога няма да бъде построена, но възможността да бъдат откраднати нови пари от българите все още остава. АЕЦ „Белене“ е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?", пита реторично Малинов.

Енергийният експерт Иван Хиновски също коментира темата пред Economic.bg, като смята, че цялата тази процедура по ново одобрение на европейско ниво ще отнеме около 5 години и че ЕК трябва отново да даде разрешение, тъй като около проекта има нови обстоятелства. Той определи АЕЦ „Белене” като невъзможна задача и също каза, че за него този проект е „приключил”.

Economic.bg изпрати въпроси по темата до Министерство на енергетиката.

Припомняме, че рестартът на проекта за втора ядрена централа в България вече започна. Страната ни планира да обяви търгa за изграждането на АЕЦ „Белене” до края на тази година, каза през октомври пред репортери в Москва енергийният министър Теменужка Петкова. Тя все още не е представила конкретни критерии по повод предстоящата процедура за избор на стратегически инвеститор.

Интерес досега обявиха китайци, корейци и руснаци. Обещанието на правителството е, че евентуалното изграждане ще се случи без държавни гаранции и задължително изкупуване на електроенергията. 

Коментари: 0