ЕК ще задължи доставчиците на услуги в интернет да премахват незаконно съдържание

Досега премахването на подобно съдържание е доброволно

ЕК ще задължи доставчиците на услуги в интернет да премахват незаконно съдържание
472 ~ 1 мин. четене
Европейската комисия съобщи, че ще представи този месец законодателно предложение, с което доставчиците на услуги в интернет да бъдат задължени да премахват незаконно съдържание.

Досега премахването на подобно съдържание е доброволно, но не може да се разчита само на добрата воля на доставчиците, коментира еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова. Тя отбеляза, че ЕК не цели въвеждането на каквато и да било цензура в ЕС, но и че опасното съдържание е заплаха за сигурността.

Еврокомисарят поясни, че новото законодателство предвижда въвеждането на задължение за премахването на опасно съдържание, за което доставчиците са получили сигнал. По нейните думи целта е законите от реалния свят да важат и за виртуалния, включително по отношение на политическата реклама.

През март ЕК предложи терористичното съдържание онлайн да се изтрива до час след постъпването на сигнал. Комисията настоя за въвеждането на средства за предотвратяване на повторната поява на вече отстранено съдържание. 

Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел уточни по-рано, че засега 90 процента от незаконното съдържание, отстранено веднъж, се е появило повторно. ЕК разглежда като незаконно съдържание съобщения, свързани с тероризъм, подстрекателство към омраза и насилие, сексуална злоупотреба с деца, пиратски стоки и случаи на нарушения на авторското право. 
Подкрепи Economic.bg