Екипът на Тръмп пусна собствен „Twitter”

Gettr цели да бъде алтернатива на мейнстрийм платформите

Екипът на Тръмп пусна собствен „Twitter”

Снимка: БТА

1496 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Екипът на 45-я президент на САЩ Доналд Тръмп тихомълком стартира нова социална платформа, наподобяваща Twitter. Тя се нарича Gettr и има за цел да бъде алтернатива на съществуващите мейнстрийм мрежи. Още по време на своето управление бившият държавен глава поде своеобразна битка с технологичните гиганти, оплаквайки се, че задушават правото му на свободно слово. Въпросът ескалира до връхната си точка в самия край на мандата му, когато избухна бунтът в Капитолия, а Тръмп бе посочен като подстрекател и стана обект на втори опит за импийчмънт.

Още преди водещите мрежи като Twitter и Facebook да му отнемат правото да публикува, той се закани да създаде своя собствена платформа, където да може да се изявява свободно. От сегашния дебют обаче не става ясно дали това е дългоочакваната социална медия. Според информацията Gettr е създадена и управлявана от Джейсън Милър, бившият старши съветник на републиканеца. Участието на Тръмп в компанията – ако има такова – не се знае какво е.

Според Bloomberg засега Доналд Тръмп не планира да се присъедини като потребител в Gettr.

Платформата вече се предлага в магазините за приложени в бета версия. Официалният старт е насрочен за 4 юли – Денят на независимостта на САЩ. Целта на приложението е да се бори срещу „културата на отлъчване“, да защитава свободата на словото и да се противопостави на монопола на социалните медии.

Платформата ще има различни функции и както стана ясно – напомня на Twitter. В нея има опция за публикуване на съобщения с до 777 знака и видеоклипове до три минути.

Подкрепи Economic.bg