Ердоган иска да строи мост над Дарданелите

\"Ще превърнем цялата област Мармара в околовръстен път, така че той ще облекчи в голяма степен трафика в Истанбул\", казва турският транспортен министър

Ердоган иска да строи мост над Дарданелите
3689 ~ 2 мин. четене
Турция планира да построи мост над Дарданелите, за да облекчи задръстванията в Истанбул, съобщава АФП, цитирайки турския транспортен министър, който разкрива поредния мегапроект на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Над протока, който разделя Европа и Азия, за последно е построяван мост от персийския цар Ксеркс, "царя на царете", през 480 г. пр. Хр. по пътя му за съкрушаването на гърците при Термопилите. "Планираме да изградим нов мост над протока Дарданели", заяви транспортният министър Лютфи Елван в интервю за турска телевизия късно снощи.

Протокът е една от най-натоварените корабни линии и е широк 1,2 км в най-тясната си точка. За момента протокът може да бъде преминат само с ферибот. "Ще превърнем цялата област Мармара в околовръстен път, така че той ще облекчи в голяма степен трафика в Истанбул", заяви Елван.

Дарданелите, които са изиграли ключова роля в големи морски битки в древната история, бяха също мястото на една от най-известните битки от Първата световна война, когато османските войски спрели нахлуващите съюзнически сили. Именно там основателят на съвременна Турция Мустафа Кемал си спечелил име на героичен военен лидер, напомня БГНЕС.

Турското правителство е упреквано заради амбициозните строителни проекти за Истанбул с население от 16 милиона души, които критиците смятат за прекомерни и вредящи на околната среда. Проектите включват голямо ново летище в Истанбул, трети мост над Босфора и канал, паралелен на протока, който да облекчи постоянното задръстване от танкери и товарни кораби, чакащи да преминат през него.

Ердоган заяви, че проектите са необходими за създаването на бързо развиваща се и просперираща "нова Турция", която ще бъде една от икономиките в топ 10 до 2023 г.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg